La sortida del director econòmic del SAAS... ¿serà acomiadament o recol·locació?

La sortida del director econòmic del SAAS... ¿serà acomiadament o recol·locació?

La situació d’inestabilitat del director econòmic i de recursos generals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Quirze Font, s’està enquistant per moments. La pressió que està exercint el seu entorn i, sobretot, el fet que molts dels seus suposats actes irregulars van acabar essent firmats pel qui va ser director general del SAAS, Lluís Burgués, no faciliten, almenys al cap de Govern, Toni Martí, la sortida de Font de l’hospital. Martí fa dies que avalua com desprendre’s del gestor sanitari. 

Fins al punt que fins i tot s’hauria valorat de recol·locar-lo en algun altre lloc de feina en algun organisme administratiu o parapública (¿Andorra Telecom?). Dissimuladament i sense responsabilitats, és clar, no fos el cas que tornés a veure’s involucrat en algun sidral, que el 1999 ja havia sortit del SAAS amb una mà al darrere i una altra davant. Seria una sortida digna, amb una indemnització de mínims (si és que finalment no acaba materialitzant-se el comiat causal, que era oficialment el preferit), salari garantit i compromís, per part de Font, de no pledejar per l’acomiadament del SAAS.

L’ara sí, l’ara no, el va fora ja o cal esperar una mica, ha portat fins i tot la consellera general liberal Carine Montaner a tramitar davant la Sindicatura tot un seguit de qüestions adreçades al Govern per tal que l’executiu les respongui per escrit. En essència, el que pretén el grup parlamentari liberal per via de les seves preguntes és exigir a l’executiu” l'acomiadament immediat del director econòmic del SAAS per tot aquest afer d'irregularitats que es consideren inadmissibles”. Des de les files liberals també es demana que en el cas que la fiscalia “decideixi en base de proves fefaents que hi ha d'altres càrrecs del SAAS involucrats a aquestes irregularitats, que es destitueixi les persones que ocupen aquests càrrecs de manera immediata”. El ministeri públic, però, no tindria massa pressa en aclarir els fets. Pocs dies abans de Nadal, almenys, l’exdirector general del SAAS no havia estat citat a declarar per conèixer més de prop el seu parer i coneixements sobre la qüestió.

En la petició tramitada davant l’òrgan de presidència del Consell General, Montaner explica que el Govern “va trametre, el dimecres 28 de desembre del 2016, al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que l’acomiadament del director econòmic i de recursos generals ha de ser causal i, per tant, no se l’hauria d’indemnitzar davant les irregularitats detectades”. El SAAS, recorda la parlamentària en l’exposició dels motius que fomenten les seves preguntes, “ja té presa la decisió, des de fa setmanes, d’acomiadar” Quirze Font. Però no consta que aquest pas s’hagi donat.

Per aquest motiu, el grup liberal demana “quan es farà efectiu l’acomiadament de l’actual director econòmic i de recursos generals del SAAS i si finalment cobrarà indemnització”. Carine Montaner també vol saber qui ocuparà el càrrec que deixaria vacant Font. A partir d’aquí se sol·licita si “l’executiu ha posat en marxa un mecanisme de control del SAAS per evitar que aquestes irregularitats es repeteixin”. I si això és així, si “pot precisar de forma detallada les accions que es duran a terme”.

Altres veus

Que no es materialitzi la sortida de Font, i encara més quan sembla clar que està més que cantada, té més d’un i de dos que s’enfila per les parets. I ja no només per la pregunta ara de la parlamentària liberal. El PS fa temps que ha posat el crit al cel i ja va anunciat des de l’hemicicle del Consell General que seria extremament vigilant amb l’actuació de la fiscalia. I que sí no avançava l’acabaria impulsant perquè considera que les irregularitats que la formació ha detectat de la múltiple documentació de què ha pogut disposar no només es tracta de deficiències administratives. Va molt més enllà. 

Però, ja s’ha dit, la situació topa amb Burgués, Lluís. I el fet que l’exdirector general del SAAS, amic manifest i reconegut de Toni Martí, va avalar amb la seva firma algunes de les decisions com a mínim polèmiques -el ministeri públic haurà de determinar si també delictives- de Quirze Font. Pesen més les rúbriques de Burgués que no el fet, en altres moments també valorat però no pas ja era, que Font sigui del denominat ‘entorn cinquista’. 

Per acabar-ho d’adobar, l’actual director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i el màxim responsable assistencial de l’hospital, Joan Martínez Benazet, van arribar a deixar clar que si no s’apartava el director econòmic del SAAS d’una vegada, els qui s’apartarien serien ells. No volien que res del que pogués haver fet o pogués continuar fent els esquitxés. O pogués alimentar al seu voltant una ombra de dubte per petita que fos. D’aquí que el Govern, que Toni Martí, amb la boca petita i de forma indirecta hagi anat filtrant que la cosa estava feta, que la decisió presa, que l’acomiadament seria causal… però de moment no s’ha materialitzat. Coses que passen quan et tenen agafat… per la firma d’un amic que et cal protegir.