L’IDHA, amb el suport del col·lectiu de juristes catalans Drets, acusa de falsejar informació i coaccionar persones i institucions del Principat diferents comandaments o excomandaments de la policia espanyola -Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, Bonifacio Díez, Celestino Barroso- però també creu que els uniformats van seguir directrius polítiques. D’aquí que es demani ara que s’ampliï la querella contra Mariano Rajoy i els exministres espanyola Jorge Fernández Díaz -i el seu número 2, Francisco Martínez- o Cristóbal Montoro. També contra l’exdirector policial Ignacio Cosidó.
Els querellants sol·liciten prendre declaració a tots els abans citats en qualitat d’inculpats (en terminologia andorrana) o d’investigats. Però l’escrit, entrat aquests darrers dies a la Batllia i al qual ha tingut accés ara l’Altaveu, també sol·licita que es prengui declaració com a testimonis a tot un seguit de càrrecs o excàrrecs de l’administració andorrana per tal que exposin, sense possibilitat de mentir, tot allò que van saber o les peticions que van rebre dels seus homòlegs espanyols i sota quina eventual, si hi va ser, pressió.
L’IDHA demana que es faci declarar a l’excap de Govern, Toni Martí, i als exministres Jordi Cinca, Gilbert Saboya i Jordi Alcobé. També a qui llavors era responsable del ministeri d’Interior i Justícia i ara lidera l’executiu andorrà, Xavier Espot. L’ampliació de querella, però, també sol·licita conèixer el testimoni de l’exministre de Presidència Toni Riberaygua en relació amb una trobada mantinguda a Soldeu entre diversos càrrecs institucionals del país, amb Toni Martí al capdavant, i l’exsecretari d’Estat de Comerç espanyol Jaime García Legaz.
No s’acaba aquí la relació de persones a les quals la institució presidida per Elisa Muxella vol escoltar. També es remarca la necessitat de prendre testimoni de l’exdirectora de l’Institut Nacional de Finances (INAF) Maria Cosan o de l’encara cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, que algun document signat pel comissari policíac espanyol José Manuel Villarejo, ratificant-se en seu judicial, deixa entreveure que estava al corrent d’algunes de les accions en què la ‘policia patriòtica’ estava preparant en relació amb Andorra ja al 2014. Finalment també es demana poder escoltar qui l’INAF va col·locar com un dels administradors de BPA quan es va intervenir aquesta, l’exdirector del propi regulador Carles Salvadó.
Comentaris