La CASS ha tancat aquest dimecres el termini per rebre candidatures -setze en total, el doble que fa quatre anys- per als comicis que s’han de celebrar el 20 de juny, que podrien arribar a sumar més de 68.000 paperetes, una xifra que dista molt d’allò que realment serà malgrat que s’espera una alta competència. Una dura pugna perquè, en part, hi ha com a rerefons una lluita pseudopolítica important. La situació per la qual passa la parapública, amb diversos interrogants sobre la seva viabilitat de futur, fa que s’hagin d’adoptar com a molt tard a mitjà termini decisions de gran calat. D’aquí que hi ha formacions polítiques o grups de pressió que miren de situar dins l’òrgan de direcció de la CASS els seus candidats o, almenys, persones de la seva confiança.
Justament, una de les candidatures que suposadament està en aquesta òrbita política, és la que ha generat la primera controvèrsia. L’activista social i empresària lligada al món de l’art Pilar Cortadella, com a titular, i l’exresponsable de prestacions i també de gestions tècniques de la pròpia CASS Fèlix Zapatero, com a suplent, han iniciat ja la campanya electoral que no està prevista que es posi en marxa fins al 9 de juny tal i com estableix el propi decret de convocatòria de les eleccions. Cortadella i Zapatero formen un dels sis tàndems que s’han presentat per al col·legi dels pensionistes, probablement la xifra més alta de candidatures que es presenta en aquesta circumscripció des de sempre.
La parapública ha rebut setze llistes, el doble de les que es van validar fa quatre anys, per a les votacions que s’han de celebrar el 20 de juny
La CASS rebut setze candidatures, que no vol dir que totes setze acabin finalment arribant al final del procés electoral. La parapública ha de revisar ara la documentació aportada pels candidats i farà la validació final dilluns que ve. Caldrà veure si té en compte la situació protagonitzada per Cortadella i Zapatero i que, segons diversos fonts, ja ha enrarit i molt l’ambient en un col·legi electoral amb una fortíssima pugna. Segons ha pogut saber l’Altaveu, hi ha altres candidatures que estarien el cas de la situació però no consta que s’hagi dut a terme cap acció. Si fos el cas, la junta electoral no pot intervenir d’ofici. Sols ho pot fer a petició d’alguna de les parts.
Pilar Cortadella, expresidenta per exemple de l’Associació de Dones (ADA), i Fèlix Zapatero estarien fent circular un document -via correu electrònic i altres formats- en què a banda d’explicar el seu projecte, circumstància que els precandidats d’una manera o altra han pogut anar fent en la recollida de signatures per avalar la candidatura, ja demanen obertament el vot. El decret pel qual es fixa la data de les eleccions estableix clarament que la campanya electoral s’iniciarà el dia 9 de juny del 2018 i finalitzarà el 18 de juny del 2018. Fa quatre anys, en el col·legi dels pensionistes només hi havia una llista, la que tenia Lluís Sàmper de titular.
En aquesta ocasió, a banda de la candidatura liderada per Cortadella n’hi ha cinc més, algunes de les quals tenen al capdavant, per exemple, Jacint Risco, Enric Riba o Ramon Vidal. El primer, exsecretari d’Estat de Funció Pública, funcionari de policia durant molts anys i exgerent de la FAAD entre altres. El segon no fa massa que es va jubilar com a funcionari del ministeri de Turisme retornat d’una missió de molts anys a la Casa d’Andorra de París. I el tercer va estar també durant molts anys lligat, en aquest cas, a la ràdio i la televisió públiques (RTVASA).
El col·legi electoral on la pugna està més clara és el d’empresaris i autònoms. Dues candidatures. Certament, fa quatre anys només n’hi va haver una, la que tenia Jordi Galobardas com a president. En aquesta ocasió, la llista abanderada per la Confederació Empresarial (CEA) situa al capdavant el fins ara suplent de Galobardas, Francesc Zamora. Es considera aquesta candidatura, que ha fet una intensa promoció per recollir firmes per validar la llista, més aviat afí a DA. Davant seu s’hi situa l’empresari escaldenc Josep Baliellas, que representaria, en certa manera, l’entorn liberal.
Hi ha vuit aspirants pel col·legi dels assalariats, dos pel dels empresaris i autònoms i sis, la xifra més sorprenent, entre els pensionistes
On més candidatures hi ha i, per ara, més reserves existeixen quant als noms és en el col·legi d’assalariats. S’hi presenten fins a vuit alternatives, una xifra que, en aquest cas, no és una sorpresa majúscula però sí que suposa un increment respecte de fer quatre anys, quan es van validar sis tàndems. Alguns dels candidats seran Carol Caubet i Jordi Rubia. I dels actuals representants -Mireia Ramos i David Fernández- com a màxim solament un optaria a la reelecció.
Una vegada tancat el termini per presentar candidatures aquest dimecres, dilluns el consell d’administració de la CASS haurà de validar definitivament aquelles llistes que reuneixin tots els requisits i a partir d’aquí començaran a córrer tots els terminis que fixen les disposicions legals aplicables a les eleccions a la parapública. Com a dates més rellevants per als cridats a les urnes cal situar-hi, per exemple, el vot per dipòsit, que serà de 8 del matí a 14.45 de la tarda acudint a les instal·lacions de la pròpia CASS de l’11 al 19 de juny. Abans de poder iniciar el vot anticipat s’haurà començat la campanya electoral que una de les candidatures ja hauria inicial. Aquesta campanya anirà del 9 al 18 de juny.
Per dur a terme les votacions el dia fixat de les eleccions pròpiament dites, és a dir, el 20 de juny, un dimecres, els col·legis electorals s’obriran a les 8 del matí i es tancaran a les 9 de la nit. Entre el col·lectiu d’assalariats es poden emetre fins a 37.839 vots, en el cas dels empresaris aquesta xifra es redueix a 14.950 i, encara lleugerament més baixa és la xifra de pensionistes, que ha quedat fixada en 13.344. El número total de possibles vots que es podrien arribar a emetre no tenen res a veure amb la xifra d’assegurats que té la parapública.