Representants del Punt de Trobada, amb Jordi Cachafeiro al capdavant; i diversos components i responsables del comú lauredià, amb el cònsol Josep Miquel Vila com a màxim exponent, han estat avaluant aquest migdia la situació relativa a les assegurances. Ho han fet a petició dels representants de Catalana Occident, la companyia on estan assegurats tant el Punt de Trobada com Ficand, la societat titular del terreny que hi ha davant l’hipermercat i que promovia les obres en l’espai que ara està ocupat per la terra i els rocs derivats del despreniment. Dos pèrits especialitzats en danys naturals contractats a Espanya per l’asseguradora ja han vist sobre lloc les afectacions causades pel corriment de terres.
Segons fonts empresarials, no hi haurà d’haver problemes perquè les assegurances contractades, si mai es determina alguna responsabilitat, cobreixin amb escreix els danys causats. L’assegurança de què disposa el Punt de Trobada, a més, seria d’una modalitat equivalent al ‘a tot risc’, amb la qual cosa no haurà de repetir acció judicial contra ningú per poder cobrar pels perjudicis soferts, i que ara per ara en cap cas s’han quantificat. Els operaris de l’hipermercat i els seus responsables prou feina tenen en mirar de posar en ordre el centre comercial. Es preveu que dissabte es pugui reobrir al públic.
Davant l’eventual discussió de la responsabilitat de l’esllavissada les roques i la terra despresos no es poden retirar si no és amb mesures que garanteixin una correcta investigació posterior
Segons que ha explicat el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, s’ha establert que els llocs d’estacionament ubicats a l’exterior de l’hipermercat i a tocar de la carretera seran ocupats pels vehicles dels treballadors del centre comercial i d’aquelles persones que formen part del dispositiu de seguretat, per evitar que en cas d’un ensurt no s’afecti ni els visitants ni els turistes. Durant tot el dia, les empreses contractades pel Govern continuaven treballant en la col·locació dels panots de formigó que han d’aturar qualsevol roca que surti projectada si hi ha algun nou despreniment.
Segons els geòlegs, si hi ha nous moviments, la terra, les pedres, baixaran esllavissant-se per la falda de la muntanya actual de forma vertical i fins a quedar dipositada, dipositades, a la mateixa cubeta formada per l’excavació realitzada al seu dia. Però el cert és que aquest forat ja acull moltíssims dels metres cúbics de rocs i terra que han anat baixant els darrers dies, i no és evident que es puguin treure ‘alegrament’. Ni per seguretat ni per altres qüestions: i és que la retirada de qualsevol element s’haurà de fer també amb control legal.
Davant la discussió relativa a les responsabilitats, cal veure, per exemple, quins ancoratges eventualment haurien pogut fallar. I és possible que els de la part inferior de la muntanya, ara colgats per la terra i les roques producte de l’esllavissada, estiguin intactes. O potser no. Però això també formarà part de qualsevol estudi o investigació i, en conseqüència, caldrà adoptar mesures abans de retirar res. També s’han adoptat mesures de seguretat com ara controlar des del terrat del Punt de Trobada i via làser la muntanya que queda al davant per advertir eventuals moviments i poder muntar un desallotjament de la zona.
L’edifici del Punt de Trobada, segons fonts empresarials, no ha vist afectada la seva estructura. Una altra cosa és que encara queda feina per fer. Els comptadors generals, per exemple, mai no han deixat de funcionar. En canvi, però, els quadres elèctrics interns i gestionats per la pròpia empresa van quedar molt malmesos a causa de l’aigua. I és que les plantes soterrànies de l’edificació van quedar literalment inundades i molts productes es van fer malbé. Especialment, productes d’alimentació que estaven emmagatzemats en grans congeladors que es van veure afectats per l’aigua.
Comentaris (10)