El pla nacional contra les drogodependències es va crear el 2004 tenint com a objectiu general “la reducció de la demanda i dels efectes negatius sobre la salut que es deriven del consum de substàncies que creen dependència, tractant l’alcohol i el tabac com a qualsevol substància addictiva”. De forma general, s’hauria evidenciat ara que aquell pla no ha tingut cap impuls des del 2006. Que fa pràcticament catorze anys que no es revisa ni cap comissió associada a aquesta iniciativa es reuneix amb tots els ets i els uts. Així ho han assegurat col·lectius que treballen amb adolescents.
De fet, l’esclat del cas del narcopís del carrer del Pui d’Andorra la Vella ha portat pares i mares que res tenen a veure amb aquell fet, que els seus fills no estan implicats en aquell fet concret, a demanar una actuació més àmplia. A aportar elements per tal que s’actuï d’una forma més global per combatre la presència de la droga al Principat. Dies enrere l’Altaveu ja es va fer ressò que hi havia pares que demanaven a les autoritats que continuessin tibant del fil, que no es quedessin solament al carrer del Pui.
Un dels motius sobre el qual va fer pivotar la coalició governamental els canvis en la Llei de seguretat pública ja era l’increment de la droga i l'alcohol entre la joventut
De fet, segons fonts properes a la investigació, una de les tasques que queda per fer a la policia és analitzar els dispositius electrònics dels detinguts. Aquesta circumstància podria portar nous elements per poder investigar. Per obrir noves vies o, com a mínim, per tenir proves evidents més enllà de sospites o sensacions. El que està clar, asseguren les fonts, és que al Principat cada vegada el consum de droga -sigui estupefaent, sigui alcohol- s’inicia de manera més prompta.
Aquesta mateixa afirmació, més o menys, la va fer la consellera general liberal Eva López, advocada de professió, tot justificant entre altres motius la proposició de llei de modificació de la Llei de seguretat pública. En general, l’abús que fan els joves, molts d’ells menors, de les drogues seria una de les raons que han conduït a dur a terme la modificació legislativa esmentada. A endurir les penes per la via administrativa i, alhora, introduir a través d’ella canvis en la via penal.
Col·lectius com Fills d’Andorra, ara públicament menys actius del que ho havien estat, admeten que hi ha un elevat nombre de joves que pateixen trastorn de conducta. La droga, d’alguna manera o altra, acaba sent present en aquests nois i noies. O és el causant del trastorn o, producte del trastorn, els adolescents acaben consumint. Per això demanen que no s’esperi més per posar sobre la taula totes les eines que possibilitin el combat de la droga.
Que d’una banda la policia no deixi de treballar, que tampoc no ho facin els serveis socials i que tots plegats, amb professionals de la salut de diverses branques, altres experts, pares d’afectats i fins i tot persones que hagin passat per una adolescència complicada i se n’hagin aconseguit sortir posin mans a l’obra en la revisió del pla contra les drogodependències. Asseguren les fonts que del 2006 a l’actualitat qualsevol previsió és absolutament obsoleta i que res que es va preveure llavors donaria resposta a les necessitats i l’impacte que actualment té la droga en la joventut.