Els veïns es van reunir fa un parell de setmanes amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i amb tècnics del ministeri, que els van lliurar l’estudi que parla del risc cancerigen a l’entorn de l’església de Sant Pere. I especialment al seu entorn. Hi ha un excés de partícules que es poden inhalar i que són altament perilloses. L’informe es va encomanar en el marc de l’anàlisi per descontaminar el sòl. I així va ser com es va detectar la perillositat que persisteix i que com han recordat els veïns, la pròpia administració els ha reconegut que existeix.
Els treballs de descontaminació dels quals se n’ha de fer càrrec el comú està previst que s’iniciïn el juliol
¿A quin nivell? “No tenim cap informació”, afirmen les fonts, que recorden que l’estudi que se’ls ha lliurat i les explicacions ofertes són tan tècniques que difícilment és entenedor per al ciutadà de peu, que és qui realment està amoïnat perquè viu el dia a dia. Aquest dijous, representants veïnals es van trobar amb el cònsol d’Encamp, Jordi Torres Arauz. És el comú qui ha d’impulsar els treballs de descontaminació. Segons els hauria explicat el mandatari comunal, la feina per ‘netejar’ els entorns de l’església s’encetarà aquest juliol. L’objectiu és anar avançant amb un pla de descontaminació global.
Els veïns van demanar al cònsol que volen més estudis i més aprofundits. “Pel que ens diuen, no hi haurà perill en zones obertes, però en tancades sí. Per això volem que es faci un estudi del sòl de les escoles i del centre esportiu.” Torres Arauz es va comprometre a traslladar la petició al ministeri. L’únic inconvenient és que la ministra Calvó, en la reunió que van mantenir, ja els va deixar a entendre que no calen més estudis. I les diferents fonts consultades afirmen que per aquí no hi passen. Que volen una resposta clara, precisa i entenedora. Que hi està en joc la salut.
Remarquen les fonts veïnals consultades, que si un treball científic encaminat a establir com descontaminar una zona, en aquest cas l’entorn de l’església, ja ha posat de relleu el perill per inhalació que hi ha -ja estan d’acord que no a l’aire lliure, cosa que els tranquil·litza en aquest aspecte, però sí en espais tancats-, no volen ni pensar què pot descobrir un estudi específic. Però que en qualsevol cas és necessari per eliminar dubtes i, si és el cas, impulsar plans d’acció i control.