La policia investiga una farmàcia per vendre medicaments sense recepta

El ministeri de Salut manté oberts set dels deu expedients que ha posat en marxa els tres darrers anys producte de més d’una cinquantena d’inspeccions

-
El ministeri de Salut ha derivat cap a la policia un dels expedients oberts arran de les inspeccions que periòdicament fa a les farmàcies del Principat per controlar que no es faci cap utilització abusiva de fàrmacs. Tots els expedients que s’han obert els darrers anys ho han estat pel fet que els establiments farmacològics venien medicaments sense recepta. En funció de diversos paràmetres la intervenció de l’administració és més o menys consistent. En un cas, el cos d’ordre hi hauria hagut de prendre part i s’estaria investigant la qüestió.

Segons fonts oficials del ministeri, en els darrers tres anys (2016, 2017 i 2018) es van obrir deu expedients, tots per la venda de fàrmacs sense la corresponent prescripció quan aquesta era del tot necessària. D’aquests expedients, dos s’han tancat -sense que n’hagi transcendit el resultat-, set resten en curs i un, com s’ha dit, s’ha derivat a la policia. De fet, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, darrerament les pròpies farmàcies estan sent molt més estrictes en la venda de segons quins medicaments. I l’explicació, almenys en algun cas, és que s’han incrementat les sancions imposades.

Els deu expedients oberts els tres darrers anys han estat el resultat de les més de mig centenar d’inspeccions que s’haurien realitzat. Així, segons les dades sol·licitades per l’Altaveu i facilitades pel ministeri de Salut, l’any 2016 es van fer un total de trenta inspeccions a farmàcies, l’any 2017 se’n van fer set i l’any 2018 se’n van fer quinze. En aquest sentit, el departament governamental encarregat de dirigir la política sanitària del país ressalta el fet que el 2016 va ser un any excepcional en què es va fer un gran nombre d’inspeccions a farmàcies. I és que durant el 2015, sempre segons la font oficial esmentada, només s’havien fet cinc controls. 

L’organització

El 2016 es va crear l’àrea d’inspecció que aglutinava totes les inspeccions sanitàries, sociosanitàries i socials, però amb la separació dels dos ministeris (Salut i Afers Socials) es va tornar a destinar els inspectors a la seva àrea corresponent. Així doncs, el 2017, coincidint també amb un descens dels recursos de personal, perquè es va produir una incompatibilitat en el lloc d’un dels treballadors, es va reduir el nombre d’inspeccions. Durant el 2018, es va tornar a incrementar el nombre d’inspeccions a farmàcies, ja que una de les persones de l’equip que fins aleshores no en podia fer, va esdevenir treballador indefinit de l’administració, i per tant va passar a poder fer-ne. 

L’àrea de recursos sanitaris compta actualment amb dos farmacèutics que fan les inspeccions a farmàcies (a més d’altre personal que no en fa), però que entre les seves funcions també assumeixen moltes altres tasques com les inspeccions als centres que administren vacunes, a les ambulàncies, a l’obertura dels centres sanitaris, o a qualsevol denúncia en un centre o d’un professional. A més, també assumeixen la distribució de medicaments estupefaents i el control d’alertes sanitàries, entre d’altres.

Etiquetes: