La policia investiga la possible comissió -o simple intent- d’un robatori al xalet de la família del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. L’alerta que l’habitatge, als Vilars escaldencs, hagués pogut haver estat assaltat ha provocat un desplegament molt important en diversos punts d’Escaldes, sobretot aquells que estan interconnectats amb els Vilars ja sigui per carretera o fins i tot camins de muntanya. D’aquí que una altra zona on s’ha deixat notar molt fortament la presència policíaca ha estat a la urbanització Sa Calma. Per ara, les fonts consultades, han preferit no confirmar la consumació del furt; de fet, s'inclinen per una temptativa. Els lladres haurien fugit i, per ara, formalment no hi ha detencions, encara que la recerca es manté activa.
La mobilització policial més important hauria estat entre vuit i nou del vespre, aproximadament. Pels Vilars, els cotxes de la policia circulaven a altíssima velocitat. I a Sa Calma s’aturaven un per un tots els vehicles que hi passaven i a banda de revisar l’interior dels automòbils també es demanava la documentació als seus ocupants. Els controls en les zones més pròximes al xalet atacat s'han fet armes llargues. El dispositiu, que ha causat un notable embús en diverses zones d’Escaldes, s’ha estès en llocs com ara el túnel dels Dos Valires. De fet, en casos com aquests es van completant diversos perímetres de vigilància. Una situació similar es va produir a final de la setmana passada davant un robatori en una urbanització entre Anyós i l’Aldosa de la Massana.
Segons fonts consultades, familiars del ministre -el seu domicili particular no es troba als Vilars- haurien alertat de la situació després de sentir un soroll i arran de trobar remogudes algunes estances de l’immoble. No obstant, i fins allí on han pogut explicar les fonts, almenys durant la primera fase de la intervenció policial els propietaris del xalet no haurien trobat a faltar res de valor. L’assalt hauria estat a última hora de la tarda. I algunes fonts han assegurat que l'avís l'hauria donat el propietari de l'immoble, pare del titular d'Interior i exministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot Miró, que hauria sentit un soroll que procediria de la trencadissa d'un vidre i hauria vist després dues o tres persones fugint. En sentir-se descoberts -en els robatoris comesos les darreres setmanes, els desconeguts miren d'assegurar-se que a l'immoble no hi ha ningú- els assaltants haurien desistit i haurien iniciat la marxa cames ajudeu-me.
Vers les 21.30 s’han començat a aixecar els controls. Pràcticament tots els efectius que estaven de servei aquesta tarda-vespre s’han mobilitzat perquè s’unissin al dispositiu de recerca. El fet de tractar-se del xalet de qui és hauria esparverat més de compte (no seria la primera casa d’un exministre a la qual entren en aquestes darreres setmanes; i durant el mes de juliol, en una altra onada de robatoris que no es descarta que siguin protagonitzats per la mateixa banda, haurien entrat a casa del fiscal general de l’Estat).
Silenci… però onada
Malgrat el sepulcral silenci oficial sobre l’onada de robatoris, l’onada, les onades, existeixen. Hi van ser entre el juliol i l’agost, disperses en diversos punts del Principat però amb una afectació especial a Ordino i també en punts de la Massana i s’han reactivat durant el mes de novembre, almenys, amb la Massana novament com a focus molt destacat d’afectació. A manca de confirmació oficial -la policia no ofereix cap dada- poden voltar ja la desena els cops que s’haurien donat. Anyós, Escàs, la Massana, l’Aldosa… i ara, potser, Escaldes.
En tots els casos, o en la majoria com a mínim, s’hauria assaltat habitatges d’un cert nivell; molts xalets relativament sols o aïllats. Els robatoris estarien força ben planificats i estudiats. Els lladres farien seguiments de les seves eventuals víctimes. Un dels sistemes seria seguint els vehicles d’alta gamma que conduïen els propietaris dels xalets on després accedirien intentant assegurar-se que no hi havia ningú dins l’habitatge.
En un dels casos, ‘recopilant’ informació una vegada ja havien estat víctimes de la presència dels lladres, en aquest cas a l’Aldosa, haurien caigut en què uns dies abans havien rebut la visita de dos homes que, parlant amb un espanyol relativament correcte, haurien picat a la porta fent-se passar per escura-xemeneies. La dona de fer feines, que ja tenia instruccions de no obrir a desconeguts, va parar-los, no els va deixar entrar i van marxar sense més. Fonts policials, però, han reconegut que aquest és un mètode usat per bandes altament ‘professionalitzades’.
De fet, no es dubta que rere de les dues o tres darreres onades de robatoris que hi ha hagut al Principat (a banda de l’actual i la de l’estiu, amb anterioritat n’hi va haver una amb epicentre a Encamp que mai no s’ha aclarit) hi ha un grup o grups molt ben organitzats i altament experimentats en aquesta mena de ‘negocis’.
Fotografia: agència ANA