Tot plegat rau en el canvi de model, en la modificació del reglament de funcionament de la mútua. Durant molts anys, ha estat aquesta entitat, controlada formalment pels propis funcionaris però que en el fons era realment gestionada per Funció Pública, la qui ha avançat el cent per cent de la prestació, del salari, i l’ha abonat, com en el cas de les nòmines, cada dia 25 del mes que cal cobrar. Amb el canvi de reglament, acordat ja fa alguns mesos, es decidia que seria la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) qui abonaria directament a l’assalariat la prestació corresponent i que, amb posterioritat, la mútua acabaria injectant el complement necessari fins al cent per cent del sou.
Una suposada manca de coordinació i comunicació va fer que la immensa majoria de funcionaris no sabessin que el nou sistema entrava en vigor aquest mes d’octubre. Per tant, ja no es cobraria el 25 si no que caldria esperar, com en el cas dels treballadors del sector privat, la prestació de la CASS que arriba durant els primers dies del mes següent al meritat. Si això ja va causar estranyesa, la indignació ja ha estat total des del moment que la Seguretat Social no ha fet els abonaments que tocaria. En alguns casos s’ha explicat als propis funcionaris de baixa que el conveni firmat per posar en marxa aquest nou model no entraria en vigor fins al desembre. Però ni tan sols això no és clar.
En el rerefons de tot plegat, més enllà de la manca de coordinació i comunicació que han deixat tot d’empleats sense percebre la prestació d’octubre, hi ha un canvi en funcionament mutual
El Govern haurà d’explicar davant el Consell General aquest mateix matí què ha fallat arran d’una pregunta parlamentària urgent presentada pel conseller liberal Jordi Gallardo. Les fonts consultades no han pogut aclarir exactament de qui és la responsabilitat i fins i tot en algun cas s’ha atribuït a la pròpia comissió de la mútua. En tot cas, no hi ha hagut la coordinació adequada i sí que s’ha impulsat la modificació del funcionament de l’ens, una modificació que no ha agradat pas a tots els funcionaris però que, curiosament, va obtenir el suport de dos dels tres representants sindicals en l’esmentada comissió.
Segons les fonts consultades, al final va ser el Govern i els representants que té a la comissió els qui van impulsar el canvi de sistema, un fet que les fonts de la plataforma sindical consultada han lamentat i que consideren que és “un atac més al funcionariat” intentant equiparar-lo com més millor a les condicions laborals que hi ha al sector privat. Però la indignació més gran ve donada pel fet que els sindicalistes Toni Molné i Anna Papió va donar suport a la mesura “sense demanar en cap moment als mutualistes si hi estaven d’acord”. Per tant, “el més trist de tot és que els nostres propis representants vagin en contra nostra”. Altres representants sindicals que també han participat d’algunes de les reunions de la comissió -Gabriel Ubach, Joan Torra- s’hi van oposar.
La situació, tant per la fractura sindical com, sobretot, pel fet de no cobrar, seran avaluades properament en una reunió de la plataforma que es preveu molt calenta. I en què d’una banda pot ser que es demani la dimissió de Molné i Papió i, de l’altra, s’ha d’acabar d’aclarir quines accions s’emprenen per evidenciar “la indignació” amb el fet que hi hagi treballadors que estiguin tot un mes sense percebre la seva remuneració, amb les dificultats que això suposa en molts casos. Les fonts consultades han explicat que es plantegen accions per la via penal.
Dobles remuneracions
I encara hi ha un altre fet que està fent estralls. Fa ja força mesos, també per una suposada manca de coordinació, hi va haver un grup de funcionaris que estaven de baixa que van acabar percebent almenys una mensualitat per duplicat. La majoria d’aquests ‘beneficiats’ eren membres del cos de policia. Alguns, els que menys, van decidir retornar la part que no els pertocava. Però molts dels ‘doblement remunerats’ no van dur a terme el retorn al·legant que no havien parat compte amb l’error -va cobrar de la mútua i de la CASS- i que ja s’havien gastat els diners. En conseqüència no podien fer marxa enrere.
Un dels sindicats mateix que representa el cos de la policia, el CFPA, va demanar a la comissió de la mútua que vista l’actitud mostrada per molts dels ‘doblement remunerats’, s’iniciessin accions legals contra ells tendents a recuperar el salari de mes que havien percebut. No obstant això, en una reunió relativament recent, s’hauria descartat qualsevol acció per no encrespar l’ambient. El fet, però, no ha satisfet tampoc una part del col·lectiu de funcionaris que, en certa manera, consideren que potser ara la CASS s’ha pres la Justícia per la seva mà i n’han acabat pagant les conseqüències justos per pecadors.
Comentaris