La plataforma esquiable de Soldeu ha estat inaugurada oficialment aquest dimarts en un acte a l’altura de la magnitud d’una infraestructura que ha suposat més de 30 milions d’euros d’inversió i que, segons han volgut destacar tant des del comú de Canillo com des d’Ensisa i el Govern representa “un llegat” de cara al futur tant pel que fa a la possibilitat d’acollir grans cites esportives com per millorar el potencial turístic del poble, de la parròquia i de tota Andorra. Tot i que bona part dels discursos s’han centrat en la bona feina realitzada i han destacat la col·laboració entre administracions, sector privat i particulars per poder fer realitat el projecte, el cònsol major canillenc, Josep Mandicó, no s’ha estat de criticar aquells que es van oposar a la infraestructura contraposant-los a aquells que han treballat per tirar endavant una iniciativa “de país”.
La plataforma, de fet, ja fa mesos que està acabada. A punt per a les finals de la Copa del Món que van tenir lloc al març. Ara, però, s’ha conclòs tot el projecte, que inclou el nou aparcament soterrani, que permetrà solucionar els problemes endèmics de manca d’estacionament al poble. A l’acte d’inauguració oficial han assistit les principals autoritats andorranes, començant pel Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives i el cap de Govern, Xavier Espot, que juntament amb Mandicó han estat els encarregats de tallar la simbòlica cinta. A banda d’aquest punt ja tradicional, la celebració ha comptat amb actuacions de l’esbart Sant Romà , d’un duet de violinistes de l’ONCA i de grups de batukada. A banda, lògicament, dels parlaments de rigor, en els quals Mandicó ha aprofitat per enviar un missatge als detractors de la infraestructura.
El mandatari, que a finals d’any posarà fi als seus vuit anys al capdavant de la corporació parroquial, ha volgut recordar l’oposició que, en el seu dia, va aixecar la plataforma. I ho ha fet tirant d’ironia. “Vull donar les gràcies a tots aquells que no volien el projecte i que van intentar fer-lo trontollar de totes formes. Gràcies a ells ens hem fet més forts”, ha afirmat. Ja a preguntes dels periodistes, Mandicó no ha volgut aprofundir més en les seves crítiques ni explicar a qui anaven dirigides en concret. Cal recordar, però, que en el seu dia el màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat, van dur davant la justícia la declaració de la infraestructura com a projecte d’interès nacional i que, a nivell polític, també va ser font de forta contestació per part del Partit Socialdemòcrata (PS).
Qui tampoc ha evitat parlar d’aquesta oposició ha estat el cap de Govern, Xavier Espot, tot i que amb un altre to. “Tothom vam treballar des del convenciment que el que es feia estava bé i teníem una bona fonamentació jurídica i tècnica”, ha comentat. El màxim responsable de l’executiu ha destacat que “les dures crítiques que es van sentir i s’han desdibuixat, fet que ens referma en el fet que vam fer el que havíem de fer i que vam estar al costat del país”.
Més enllà del record de tota la polèmica que es va generar arran de l’impuls del projecte i de la seva declaració d’interès general, els parlaments de les diferents autoritats han volgut destacar que la plataforma esquiable esdevé “un llegat de futur” ja només per a un poble que ara té un autèntic peu de pistes si no per tot el Principat. “Promocionem Soldeu-El Tarter, però també la marca Grandvalira i Andorra a nivell internacional”, ha manifestat Mandicó, que ha defensat que “és un projecte de país”, ja que, en el món actual de l’esquí, “ja no competim amb altres parròquies sinó amb altres Estats”.
Per la seva banda, Espot ha destacat que l’obra “és el resultat de l’entesa entre moltes institucions, tant públiques com privades” i ha afirmat que “quan tots anem a la una som capaços de fer coses que ens fan ser un país de primera”. També ha posat en relleu que la plataforma té una doble utilitat, tant pel vessant d’atreure grans esdeveniments esportius com per convertir Soldeu en un punt amb encara més atractiu per al turisme de neu.
Les finals del 2023 i el Mundial del 2027, els grans reptes
La plataforma ja va acollir al març les finals de la Copa del món. Va ser, però, només l’inici d’una sèrie d’esdeveniments esportius que amb la infraestructura podran ser molt ambiciosos. De fet, com ha explicat el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, els propers anys seran, relativament, tranquils, fins al 2023, quan es preveuen unes noves finals on, assegura, “li traurem tot el suc” a la infraestructura. També es treballarà per valorar la candidatura a acollir el Mundial del 2027 que, com ha advertit Santi López, director de cursa de les finals del 2019 i 2023, “són paraules majors”. Per ara, el calendari marca de cara a l’any vinent proves del campionat d’Andorra a l’espera de confirmar, de cara el 2021 les propostes de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) de proves vinculades als campionats d’Europa.