Si la meteorologia continua com els darrers dies -hi ha alguns mapes que prediuen canvis, caldrà estar-hi atent-, l’excel·lent preparació que els experts de Grandvalira han fet de les pistes Àliga i Avet de ben segur comportaran un èxit tècnicoesportiu per molt que a nivell de competició poques coses es juguin a Andorra. L’organització va assegurar ahir que els esquiadors que ja estan entrenant damunt els escenaris de les finals els valoraven molt positivament. L’esforç per tenir-ho tot apunt i al més alt nivell és innegable.
Com és innegable que, sobretot a través de les xarxes socials, ha tornat a sorgir el debat sobre la suposada exigència de la Federació Internacional d’Esquí que calia sí o sí la plataforma de Soldeu per allargar la pista Avet si es volia tenir opcions d’acollir el campionat que se celebra aquests dies al Principat. El muntatge que s’ha fet en relació al traçat ben poc aprofita la passarel·la construïda amb l’excusa d’aquestes finals. Qui sí que en treuen clarament partit són les terrasses dels hotels i restaurants que queden a peu de pista.
El debat, per tant, està servit. Igual com el de l’ocupació hotelera. La Unió Hotelera ha anunciat una ocupació de mitjana per aquesta setmana, al conjunt del país, del 62%. És una ocupació relativament alta i que s’enfila més encara en les parròquies de la vall oriental. Per saber, però, l’impacte real que aporta la Copa del Món calen moltes altres variables que ara mateix ni la pròpia Unió Hotelera (UHA) no està en disposició d’aportar. Normalment, els hotels no faciliten dades per setmana.
Comparativa ocupacional
L’any passat, l’ocupació mitjana del mes de març va ser, a nivell de país, de l’ordre del 75%. El percentatge, doncs, és molt més alt que el 62% global que s’espera per aquesta setmana. ¿Són equiparables aquests paràmetres? Ni de bon tros. L’any passat la Setmana Santa es va escaure el mes de març. Per tant, l’ocupació va ser més elevada per aquesta circumstància. El març del 2017, la mitjana de l’ocupació a nivell de tot el Principat va arribar gairebé al 60%. La dada, doncs, ja és molt similar a la que la UHA preveu per aquesta setmana.
La Unió Hotelera preveu que aquesta setmana, de mitjana, els hotels del país estiguin ocupats en un 62%, percentatge que s’enfila molt més en indrets com Canillo, Soldeu o el Tarter
Com pot ser lògic, els hotels que estaran més plens són els que queden més a prop dels llocs on es fa la competició (amb mitjanes de més del 70% i puntes que poden arribar al 90%). Segons diverses fonts del sector consultades és molt difícil poder saber l’impacte comercial immediat. És més, probablement, aquest impacte comercial directe i al moment no existeix. L’únic que hi ha segur és que els hotels de la zona (Soldeu, el Tarter, Canillo) tenen una ocupació alta garantida des de fa mesos.
Potser fa un any que els equips i l’organització de la competició ja van dur a terme reserves i, per tant, els establiments van bloquejar habitacions. Segurament, segons les fonts, aquests mateixos establiments han hagut de desestimar demandes, amb la qual cosa, probablement amb les proves o sense també haurien venut els llits. Tot plegat, com s’ha dit, és de molt difícil anàlisi. I, segurament, la repercussió caldrà veure-la a més a llarg termini. És un impacte més de marca, d’imatge.
Que el fet que Andorra hagi acollit aquesta prova porti els propers hiverns turistes d’altres països, practicants de l’esquí, a pensar en el Principat com a destinació justament perquè el Principat hagi estat seu d’una Copa del Món. El mateix que passa amb els amants del ciclisme quan pensen en Andorra i Le Tour o La Vuelta. Quan aquestes proves arriben al Principat, l’ocupació la garanteixen els equips, però no pas els seguidors, que tot sovint segueixen la prova amb autocaravanes i no fan servei dels hotels.
Comentaris (10)