Els treballadors que es vegin afectats per una suspensió temporal del contracte o una reducció de jornada -les dues possibilitats que adapten a Andorra la figura dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs)- i els autònoms que s’hagin vist obligats a suspendre la seva activitat per culpa de la crisi del coronavirus gaudiran d’un descompte del 20% en la seva quota de lloguer. Així ho estipula la segona llei òmnibus que el Govern ha aprovat aquest diumenge i que tramitarà dilluns al Consell General. A banda, els qui, els qui tinguin una hipoteca, podran demanar una carència de les quotes si el seu import, sumat al cost dels subministraments bàsics, superen el 35% del total dels ingressos del nucli familiar.
El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, i el de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, han comparegut per desgranar les principals mesures incloses en aquest segon text legislatiu, que es vol tenir aprovat aquesta mateixa setmana. El projecte es basa en els principis de “corresponsabilitat” i “proporcionalitat” i això es tradueix que cal compensar les persones que es vegin afectades per una reducció del seu salari amb mecanismes que permetin “minimitzi al màxim l’impacte en el poder adquisitiu de la persona”.
I la principal palanca és el que es paga per l’habitatge, siguin quotes de lloguer o d’hipoteques, tot i que amb instruments diferents que s’apliquen tant als treballadors com a uns autònoms que, si han vist suspesa la seva activitat, podran accedir a una prestació equivalent al salari mínim (1.083 euros bruts). Si s’està de lloguer, es podrà demanar una reducció del 20%. Si el que s’està pagant és un préstec, es podrà optar a una carència total de la quota sempre que entre aquesta i la despesa en subministraments bàsics se superin el 35% dels ingressos del nucli familiar. Aquesta mesura, ha volgut remarcar Jover, “és més ambiciosa” que les aplicades a països veïns.
Els autònoms que hagin vist suspesa la seva activitat per la crisi del coronavirus tindran una prestació equilvalent al salari mínim
La segona llei òmnibus manté una de les mesures estrella de la primera i, de fet, fins i tot va més enllà. En concret, les reduccions del lloguer de locals comercials per a empreses i autònoms que hagin mantingut obert el negoci, sigui per ser servei essencial sigui en règim de guàrdia o permanència -es manté l’exempció total per qui s’hagi vist obligat a tancar-. Així, aquells comerços que hagin estat oberts passaran a tenir una reducció del 80% en comptes de la del 50% del primer text i els qui hagin estat en règim de guàrdia gaudiran d’un descompte total en lloc del 80%. A més, s’estableix una recuperació progressiva fins a arribar a la quota original d’entre un i tres mesos en funció de la casuística de l’activitat.
El nou projecte legislatiu manté, com el primer, la consideració de baixa per accident laboral a aquelles persones que es contagiïn de Covid-19 o que hagin de romandre aïllats. El canvi que es fa és que el 100% només es garantirà als professionals sanitaris o sociosanitaris. Pels professionals que pertanyin a sectors d’activitat essencials i, per tant, que han estat oberts, la prestació serà l’habitual en aquest tipus d’atur -66% del salari des del primer dia-.
Des del Govern, Gallardo ha justificat aquesta modificació al·legant que “a mesura que implementem noves mesures hem d’anar modulant les que s’havien previst”. El mateix s’aplica al canvi pel que fa a la prestació pels treballadors que vulguin acollir-se al permís retribuït per tenir cura dels fills. Amb l’entrada en vigor de la llei, aquesta només es limitarà al salari mínim i no pas al sou habitual del sol·licitant.
El text encomana una altra llei que reguli una reducció de les remuneracions dels càrrecs públics abans del 15 de maig
El projecte legislatiu també permetrà a autònoms i assalariats la possibilitat de recuperar part del que tinguin invertit en fons de pensions. En concret, podran rescatar un import mensual equivalent al salari mínim.
A banda, el text encarrega que abans del 15 de maig, es tramiti un altre projecte legislatiu. Aquest ha de contemplar una reducció de les remuneracions dels càrrecs polítics de totes les institucions. Jover ha explicat que la voluntat és reunir-se amb representants de les diferents entitats per negociar un acord entre totes les implicades. El portaveu de l’executiu ha admès que la crisi provocada per la Covid-19 suposarà un fort impacte a les finances públiques. “L’esforç pressupostari serà important, amb una reducció notable de les inversions per fer front a les despeses que arribaran. També afectarà el 2021, pel qual ja preparem un pressupost de contenció, separant les inversions prioritàries de les que es poden posposar”, ha comentat.
Des de l’executiu s’ha avançat que la voluntat és començar a treballar ja en una tercera llei. “Preveiem una tercera fase amb accions a mitjà i llarg termini per ajudar a recuperar la nostra economia”, ha indicat Gallardo, tot advertint que “la incertesa fa complexa aquesta crisi, tant des del punt de vista sanitari com per no poder saber com es recuperarà el mercat econòmic nostre i el dels veïns”.
Les mesures de la segona llei òmnibus
- Mesures amb el lloguer d’habitatges: els autònoms afectats per la suspensió de l’activitat o els assalariats que es vegin afectats per una suspensió temporal de contracte o una reducció de jornada podran demanar una reducció de la quota de lloguer del 20%.
- Mesures amb les hipoteques: els autònoms afectats per la suspensió de l’activitat o els assalariats que es vegin afectats per una suspensió temporal de contracte o una reducció de jornada podran accedir a carències en el pagament de les quotes hipotecàries si aquestes més els subministraments bàsics suposen més del 35% d’ingressos de la unitat familiar.
- Plans de pensions privats: autònoms i assalariats podran rescatar diners dels plans de pensions privats que tinguin contractats amb un import màxim mensual equivalent al salari mínim.
- Prestació pels autònoms: els treballadors per compte propi que tinguin l’activitat suspesa podran tenir una prestació a càrrec del Govern equivalent al salari mínim (1.083,33 euros bruts).
- Suspensions temporals de contracte: hi ha dues modalitats: suspensió total o reducció de jornada. Es garanteix sempre el salari mínim i la reducció serà més important com més elevat sigui el sou. En tot cas, la remuneració que es pagui serà assumida per empresa i Govern, que afrontarà el 75%.
- Lloguers de locals de negoci: a banda de mantenir la reducció al 100% per a empreses i autònoms que hagin hagut de suspendre tota la seva activitat, incrementa les que s’apliquen a aquells que poden romandre oberts o als que ho fan en règim de guàrdies o de permanències. A banda, s’estableix un retorn progressiu a les quotes originals un cop superada l’emergència sanitària.
- Baixes de a CASS: es manté la consideració d’atur per accident laboral a aquelles persones que es contagiïn de la Covid-19 o que hagin de quedar aïllades, tot i que només el personal sanitari o sociosanitari cobrarà el 100% del salari.
- Prestació per tenir cura de fills: es manté la prestació pels pares que no puguin treballar per haver de cuidar dels nens confinats a casa, però només es pagarà el salari mínim.
- Reducció dels salaris dels càrrecs públics: la llei encomana presentar abans del 15 de maig un text per a la reducció d’aquestes remuneracions.