La reunió d’aquest dilluns, celebrada enmig d’un notable clima de crispació que reflecteix, essencialment, un enfrontament en alguns casos molt dur entre representants sindicals i fins i tot sindicats, hauria permès desencallar o, almenys, resoldre la qüestió dels abonaments de les baixes, que no hi havia dubte que la immensa majoria del funcionariat reclamava que es pogués continuar percebent el dia 25 de cada mes. La fórmula que s’està acabant de perfilar és una mica enrevessada i, per això, la comissió ha acordat comunicar-la per escrit els propers dies als mutualistes.
El que sembla clar, segons totes les fonts consultades, és que en la immensa majoria dels casos s’haurà cobrat la prestació de baixa més el complement corresponent el 25 de cada mes com a molt tard. I que, en algunes ocasions, fins i tot es rebran més diners dels que pertocaria i caldrà regularitzar la situació amb posterioritat. El sistema, però, garanteix un seguiment acurat per evitar anomalies com les hagudes els darrers anys, i que han estat el focus de bona part de l’enfrontament que actualment es dóna en el sí de la mútua entre sindicats.
L’abonament de les baixes es farà en dos trams, com s’ha dit. D’una banda, la CASS abonarà la prestació corresponent, normalment, al cap de pocs dies que el treballador en qüestió hagi agafat l’alta -en el cas, és clar, que es tracti de situacions de relativa curta durada-, amb posterioritat la mútua complementarà l’escaient. La major o menor complexitat de la fórmula trobada s’ha deixat a banda i, en principi, totes les parts haurien donat per bo el fet de poder cobrar a tot estirar el 25 de cada mes.
Una altra cosa és el seguiment de les anomalies -els cobraments indeguts- hagudes fins ara. Tot i la tensió viscuda a la reunió, que inicialment s’havia convocat per tractar sobre la filtració de dades de les trobades, al final, malgrat els retrets, s’ha hagut d’abaixar el suflé perquè ha quedat clar que, d’una manera o altra, i poc o molt, sia per via dels sindicats o per la via que fos poc o molt molts dels membres de la comissió havien facilitat informació. El que no s’hauria tractat, en canvi, és del fet de facilitar els detalls anonimitzats dels funcionaris ‘fraudulents’.
La qüestió de les anomalies, que té especialment intrigat l’actual principal sindicat de la policia, el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), no s’hauria pràcticament tractat. Tampoc la presidència de la mútua hauria respost a la negativa de l’organització sindical d’acudir a una trobada on s’exposarien, verbalment, les dades requerides per escrit. Així les coses, i si no hi ha canvis en les maneres de procedir, tot fa pensar que la reclamació de la informació podria acabant-se vehiculant per via judicial.