La polèmica per l’adjudicació del manteniment dels ordinadors del Govern a l’empresa del germà del màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, la ‘Martí connection’ ha deixat al descobert el malestar que es viu al departament d’Informàtica de l’administració central (dit formalment departament de Sistemes d’Informació -DSI-). Aquesta unitat és gairebé ostatge d’una empresa assessora externa. Des de fa un lustre, la firma Aggaros, de la qual n’és el president del consell d’administració l’exdirector general d’Andorra Telecom, Jaume Salvat, porta les regnes del departament de forma encoberta, segons les fonts consultades, properes a una àrea de treball governamental on el clima laboral cada dia que passa és més enrarit.
El DSI ha estat i és víctima del que havia de ser el seu projecte estrella: la implantació del SAP. Amb aquestes sigles, que en realitat és el nom de l’empresa alemanya que el va crear, es coneix un programa informàtic global i integral que esdevé tot un sistema de planificació de recursos empresarials capaç d’interconnectar un munt de dades. L’administració andorrana va triar aquesta eina quan va voler desenvolupar el model fiscal actual. Amb el SAP pretenia, doncs, gestionar els tributs i, també, tot allò relacionat amb les prestacions socials. L’adquisició del programari i la seva implementació inicial van suposar a finals del 2012 un desemborsament de gairebé 3,5 milions. A part, calia gestionar el programa. Desenvolupar-lo i posar-lo en funcionament.
Aquí és on apareix Aggaros, una consultora informàtica catalana que ja amb anterioritat havia fet algunes feines per al Govern d’Andorra però que entre el 2012 i el 2013 reapareix de nou i amb força. Dos noms són claus: Toni Rodríguez i Jaume Salvat. Tots dos van tenir càrrecs d’alta responsabilitat -el segon en seria el director general durant una temporada- al Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA), convertit justament amb Salvat al capdavant en Andorra Telecom. Fulminat l’urgellenc, més tard Rodríguez esdevindria director del DSI abans de convertir-se, posteriorment, en secretari d’Estat d’Administració Pública i, ara, de Funció Pública. Salvat apareix com a president del consell d’administració d’Aggaros, ara aliada amb DOXA Innova & Smart.
El consell d'administració d'Aggaros és presidit per Jaume Salvat, exdirector general d'Andorra Telecom, on va coincidir amb Toni Rodríguez que el 2012 dirigia el DSI
L’aterratge d’Aggaros al departament informàtic de Govern tenia una missió determinada i un encàrrec de durada també prefixada. Una vintena de mesos per fer la feina d’implantació i desenvolupament del nou programa. Certament, el SAP ha donat i encara dóna molts problemes. I hi ha hagut més d’una i de dues subcontractacions a d’altres consultores per intentar anar resolent les dificultats. De fet, el departament d’Informàtica fa temps que viu enmig d’una elevada complexitat. I la dependència d’Aggaros en lloc de resoldre la situació, almenys de portes endins segons les fonts, el que ha fet és contribuir a erosionar el clima laboral i que alguns dels professionals funcionaris del departament hagin buscat reubicar-se en altres llocs de l’administració.
Del que havia de ser estrictament la implantació i gestió del SAP, s’ha passat a una feina gairebé global del departament. D’entrada, Aggaros va assumir l’assessorament i estudi estratègic per reorganitzar el departament informàtic governamental. Al final, això ha estat com, asseguren les fonts, donar les claus del departament a l’empresa privada. Perquè el DSI està en gran mesura en mans d’aquesta firma. Fins i tot quan, sembla, passa per moments de dificultats i s’ha hagut de ‘subrogar’ a l’esmentada DOXAis. Curiós, asseguren les fonts, que a Aggaros primer i ara a DOXA com a consultor júnior i ha acabat anant a prestar serveis el fill del director del DSI.
L’empresa privada assumeix tasques de suport i assessorament complementari a la direcció del departament. Administra el programa tributari i d’ajuts socials però també gestiona altres projectes i fins i tot coordina el Help Desk, fruit de diferents ampliacions de contracte i noves adjudicacions en funció dels casos. Actualment, segons les fonts, hi hauria dos consultors d’Aggaros-DOXAis treballant a jornada complerta i un altre a temps parcial per al DSI. A raó, aproximadament, de 400 euros per dia en la banda baixa de la tarifa. 600 euros l’alta. I el temor entre els funcionaris és que la dependència continuï creixent, s’ampliï el nombre d’efectius externs i, finalment, l’empresa externa assumeixi totalment el control del departament, que no per això ha deixat de reduir despeses pròpies.