La CASS reemborsa les despeses mèdiques de les dones que avorten a l’estranger. Així ho ha assegurat la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance, davant el plenari de la comissió per l’Eliminació de la Violència vers les dones (CEDAW) de Nacions Unides que avaluava el compliment de la convenció per part d’Andorra. La jurista ha posat en relleu aquesta situació per negar que al país hi hagi dones que arrisquin la seva vida per interrompre el seu embaràs fora de l’àmbit hospitalari.
Aquesta explicació ha estat conseqüència de les preguntes formulades sobre la qüestió per l’experta algeriana Louisa Oussedik-Chalal, que ha centrat la seva intervenció en l’article de la convenció que garanteix el dret a la salut sexual i reproductiva de les dones. Sobre aquest punt, ha lamentat que Andorra “malgrat les recomanacions rebudes, no ha fet res” per canviar la “legislació restrictiva” sobre l’avortament, fet que suposa “un problema” per les “dones que han d’anar a França o Espanya i pagar entre 600 i 1.000 euros” i, especialment, per qui per manca de recursos econòmiques “ha de recórrer a mètodes poc segurs i pot posar en perill la vida i acabar a la presó”. Chalal ha volgut remarcar que la solució per despenalitzar la interrupció de l’embaràs pot passar per la signatura d’un únic Copríncep, tal com ja va passar als anys noranta amb el divorci.
Davant d’aquesta intervenció, Mingorance, que forma part de la delegació andorrana que ha defensat el seu informe davant el plenari de la Cedaw, no ha negat que “l’avortament està al codi penal”, però ha remarcat que “mai en la història s’ha iniciat cap investigació perquè una dona ho hagi fet”. També ha afirmat que qui vol interrompre un embaràs “pot anar a veure el seu ginecòleg a Andorra i decidir avortar a França o Espanya i la seguretat social ho paga”. Per tant, ha indicat, “no és un problema de diners” i així li ha permès assegurar que “no hi ha cap cas d’una dona que hagi avortat fora de l’àmbit hospitalari”.
Així, Mingorance ha reiterat que es pot “anar a l’estranger en plenes condicions de seguretat” i que “ho reemborsa la seguretat social”. Per tant, ha manifestat la magistrada del Tribunal de Corts, “a Andorra no hi ha dones que arrisquin la seva vida per tenir un avortament”.