Aquest dijous s'han anunciat ja les primeres mesures concretes després de dies d'incertesa. Segons diverses fonts, són nou els acomiadaments que s'han firmat avui mateix. Entre les baixes ja executades, les més significatives serien les del director financer i les de la cap de recursos humans. La resta de comiats estarien repartits en diferents àrees, i encara que totes les feines són importants, sobretot per aquell qui la perd, la resta de baixes no tindrien l'impacte de les dues anteriors. Les fonts consultades, però, no han pogut certificar que la sagnia s'aturi aquí. Sobretot perquè cal veure com evolucionen i com encaixen les reubicacions.
L'anunci de la situació i algunes explicacions de caràcter genèric s'han anat produint durant tota la setmana. Deloitte ha constatat un excés de personal. No perquè sobri ningú estrictament (la plantilla fixa a Secnoa era fins ara, en xifres rodones i aproximadament, de mig centenar de persones), sinó pel fet que és obvi que en fusionar pràcticament dues empreses de la mateixa naturalesa hi ha una duplicitat de càrrecs que cal solucionar. I això suposarà, sense cap mena de dubte, recol·locacions, canvis de lloc o fins i tot d’empresa, més enllà que de forma inevitable s'han executat, ja s'ha dit, acomiadaments.
La incertesa ha perseguit Secnoa des de fa dies. I la intranquil·litat no s'ha aturat tot i els anuncis realitzats avui. O potser per això. L'estudi de Deloitte, segons algunes fonts, assenyalava entre 20 i 30 llocs de treball com a susceptibles de modificació. Clarament alguns dels canvis marcats afectaven directament alts comandaments de la societat ordinenca. S'han plantejat i es plantejaran diverses fórmules per aprimar l’estructura. Una d’elles, més enllà dels acomiadaments fulminants, segons les fonts, seria oferir el traspàs de personal de Secnoa cap a Nevasa o l'assumpció, a Saetde, d'altres funcions no ostentades fins ara. L'equip comercial d'Arcalís, per exemple, estaria en el bloc d'empleats que cal ressituar.
La reestructuració, d'una manera o altra, afectaria d'entre 20 a 30 empleats d'una plantilla fixa aproximada de mig centenar de persones
En principi, la societat que comercialitza el ‘producte’ Grandvalira assumiria una subrogació contractual d'una part dels fins ara empleats de Secnoa. Però no se sap si amb els termes exactes, que en principi hauria de ser que sí, del contracte original. En relació amb Nevasa, les fonts consultades han indicat dos elements clars i objectius. La incertesa que també va viure aquesta societat davant un possible trencament i dissolució, tal com Saetde va defensar al seu dia, va fer que hi haguessin nombroses sortides. Baixes fins i tot en llocs rellevants de persones que van buscar un altre horitzó professional. Molts d’aquests llocs encara no s’han cobert i ara es podrien cobrir amb l’arribada, si escau, de personal de Secnoa que comporti duplicitats amb Saetde. L’altre fet evident és, segons les fonts, que Nevasa no pot però absorbir tot els llocs que cal ‘aprimar’ de Secnoa.
Un altre element dins del treball que s’està realitzant aquests dies seria que s’opta o s’optarà, en gran mesura, per aplicar l’estratègia empresarial i la línia contractual que segueix Saetde. Això vol dir que ha determinat personal que fins ara mantenia una vinculació laboral determinada amb Secnoa si li oferirà continuar treballant a l’estació, és clar que sí, però amb les condicions que aplica Saetde, que pot tenir alguns aspectes socials més beneficiosos però, per altra part, pot suposar una rebaixa salarial, ja sigui per menys dies treballats en el còmput general de l’any o per una remuneració lleugerament inferior.
Pal-Arinsal es queda sense director financer
L’encara soci, encara que sigui circumstancial, de Secnoa a Vallnord, EMAP, és a dir, Pal-Arinsal, passa ara per moments una mica més calmats després que s’anunciés l’acord per tres anys pel manteniment de la societat i la marca conjuntes entre les estacions massanenques i l’ordinenca. La temporada, quant a xifres, haurà anat tal i com estava pressupostada. Un artífex de la bona marxa financera de la societat els darrers anys n’ha estat Manel Garcia. El director financer, però, plega. Deixa EMAP per assumir un altre repte en el sector privat, de la gestió patrimonial. Per tant, EMAP ha de buscar ‘cervell numèric’ més enllà d’alguna altra peça notablement important en l’engranatge de màrqueting de l’equip.