La guàrdia civil hauria alertat la policia del Principat, fa uns mesos, que un islamista radicalitzat es disposava a accedir en territori andorrà. Especialistes espanyols en la lluita ‘antijihadista' tenien controlat Ayoub El Kahzzani. Aquest jove marroquí nascut a Tetuán s’ha fet malauradament famós com l’'islamista del tren’. El Kahzzani va viure set anys a Espanya, a cavall de Madrid i Algesires, i més enllà de la seva relació amb el tràfic de drogues per la qual va patir algunes condemnes, els cossos policíacs del país veí eren conscients de la seva activitat en pro de la jihad. I per això li seguien els passos.
En el marc d’aquestes vigilàncies, els investigadors espanyols van arribar a la conclusió que El Kahzzani havia entrat o pretenia entrar en territori andorrà. D’aquí que a través del destacament de la guàrdia civil lligat a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, molt discretament, s’hauria advertit la policia andorrana de la més que probable presència de l’islamista radical. De fet, l’advocada designada com a defensora de l’home, detingut divendres pel seu frustrat atac en els combois d’un tren Thalys que circulava entre Amsterdam i París, va assegurar poc després de l’arrest que el seu client li havia dit que mai no havia estat ni a Turquia ni a Síria -fet que la investigació oberta sembla contradir- però que sí havia estat a Àustria, Bèlgica, França o Andorra.
Al Principat, El Kahzzani hi hauria estat en trànsit. I, de fet, la policia andorrana no l’hauria detectat malgrat tenir la certesa que la voluntat de l’islamista era accedir al Principat. Fonts properes al cos de l’ordre andorrà han assegurat que l’arrestat divendres arran del succés del tren no figura en cap base de dades pròpia. No es té cap constància directa de la seva presència al país malgrat que sí que se sap que en el centre de culte de què disposa la comunitat musulmana al Principat cada vegada hi ha un volum d’assistents més nombrós.
Resident marroquí radicalitzat
De fet, arran de tot plegat es va incrementar la vigilància. I es va localitzar un resident marroquí que s’estaria radicalitzant en l’islamisme, tal com l’Altaveu va avançar en exclusiva. Una de les persones amb qui podria haver estat en contacte aquest resident -i sobre aquesta circumstància s’està treballant vist que ara hi ha molts més elements que fan pensar en una possible coincidència- seria el marroquí neutralitzat al tren Thalys.
La investigació sobre l’esmentat resident islamista va suposar, fa més de dos mesos, una notable fractura en les relacions entre la policia andorrana i la guàrdia civil, fins al punt que responsables de l’institut armat espanyol al Principat haurien donat per tallada la cooperació policíaca que històricament hi ha de forma força habitual. Tot i les friccions, els investigadors van arribar a la conclusió que el resident efectivament hauria entrat en una dinàmica perillosa però que els seus moviments estan sota control.
Controls aquest mateix cap de setmana
Segons fonts policials, fa temps que se segueixen els desplaçaments que fan al Principat estrangers que seguirien la fe de l’Islam, especialment persones vingudes de l’Estat espanyol o de França com podria ser El Kahzzani. Les visites a coneguts seus es fan habitualment en caps de setmana i els punts de trobada són llocs que els musulmans fan servir, al país, com a centre de culte. Els agents especialitzats (un grup reduidíssim en el cas de la policia andorrana) fan discretes vigilàncies reforçats per les patrulles de seguiment ordinari.
De fet, aquest cap de setmana mateix s’han continuat fent controls, i més després d’allò succeït al tren en territori francobelga i s’ha continuat observant la presència de molta gent en les celebracions a la mesquita, bona part de la qual es desplaçava amb vehicles amb plaques de matrícula francesa. Aquesta presència de turistes que acudeixen al Principat pràcticament amb un sol objectiu, el d’acudir a la mesquita, està començant a generar un cert neguit en la policia, segons que han reconegut fonts properes al cos que, tot i això, diuen que no hi ha cap element per actuar més enllà de fer les vigilàncies preceptives. Tampoc no es vol generar una alarma social innecessària, segons les mateixes fonts.
Anàlisi de la cooperació policial
Fonts parlamentàries han assegurat que alguns dels grups amb representació a la cambra estan estudiant la possibilitat de qüestionar el Govern sobre la cooperació policial en matèria antiterrorista. Andorra té convenis signats amb França i amb Espanya. En aquest darrer cas, els pactes subscrits estan a punt de ser renovats per reforçar alguns vincles. Els parlamentaris voldrien saber si en el cas del resident islamista s’ha actuat degudament.
La tensió entre cossos es va donar pel fet que localitzat el ciutadà marroquí de qui se sospitaria una radicalització en l’islamisme, es va demanar pels conductes oficiosos de cooperació policial si la guàrdia civil podia oferir alguns detalls sobre aquest resident. L’institut armat espanyol va trametre una informació que, al seu torn, la direcció adjunta de l’àrea de policia criminal hauria lliurat als mossos d’esquadra amb l’objectiu que la policia catalana corroborés els detalls oferts.
Com que la relació entre els mossos i la guàrdia civil no passa pel seu millor moment vist el clima polític entre Catalunya i Espanya i diversos episodis que s’han viscut entre cossos policials, la policia catalana va comunicar a la benemèrita que havien rebut d’Andorra una informació dels guàrdies civils. Els responsables d’aquest darrer cos a l’ambaixada haurien traslladat el seu malestar a la policia andorrana per la desconfiança mostrada i pel fet que informació confidencial amb la qual ells treballen hagués estat facilitada a la policia catalana. I d’aquí que s’alertés que la col·laboració amb Andorra hauria de passar, a partir de llavors, sempre pels conductes oficials establerts.
Comentaris