El ministeri fiscal insisteix en demanar que s’arxivi el ‘cas de les armilles’, l’afer de presumpta corrupció i tràfic d’influències que hi hauria hagut en la direcció de la policia del 2013 quan es va arribar a adjudicar una compra de material divers per a agents dels grups especials del cos a una empresa que va resultar estar directament lligada a qui llavors era responsable del grup d’intervenció de la policia (GIPA). El ministeri públic considera que no hi ha prou elements per mantenir l’acusació, que afecta l’esmentat excàrrec del GIPA, Xavier Surana, i un altre comandament jubilat, l’exdirector adjunt Pere Gispert.
L’afer continua instruint-se a la Batllia arran de la querella interposada el novembre del 2016 pel Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), que es va constituir com a acusació popular. De llavors ençà s’han anat practicant diverses diligències. Alhora, arran d’altres processos judicials lligats a la mateixa adjudicació -sobre la qual el Govern va acabar fent marxa enrere en transcendir la polèmica-, haurien aparegut elements que farien que la Batllia tirés endavant amb la investigació. I fonts del CFPA han mostrat el seu convenciment i “confiança” que això seguirà així tot i la recent petició de la fiscalia perquè es tanqui definitivament el cas.
La part querellant, però, mentre la batlle que instrueix el cas no adopti una decisió que impedeixi continuar, es mantindrà ferma amb la seva voluntat d’anar fins al final i que s’aclareixi què va passar, atès que, al contrari del que manté la fiscalia, considera que hi ha elements més que suficients per, d’entrada, processar els dos querellats, que ara mateix estan encausats i, més endavant i si escau, condemnar-los pels delictes de corrupció, de tràfic d’influències i d’intromissió d’interessos privats en la funció pública.
Segons les fonts consultades, en el marc de la causa s’hauria acreditat que hauria estat el propi Surana com a responsable tant del GIPA com, subsegüentment, també de la unitat superior a la qual estava aquest grup integrat, el qui hauria “creat la necessitat” d’un material específic per a la policia -la comanda que es va fer va ser més gran- que “curiosament” sols oferia al Principat l’empresa que estava a nom del seu pare (XS Equipaments). Alhora, però, i en el marc de la mateixa causa, a banda de suposadament acreditar-se que el director adjunt del cos va avalar la compra, també hi ha elements que deixen clar que Surana era el delegat del comerç del qual el seu pare n’era titular.
I no només això, també és clar que va ser l’ara expolicia qui va sol·licitar l’ampliació de l’objecte social per poder vendre més productes dels que inicialment l’empresa pretenia. De fet, la pròpia policia, en haver de fer els procediments necessaris per emetre els informes pertinents per autoritzar un comerç a vendre uns determinats productes, tenia com a contacte l’exresponsable del GIPA. No obstant això, la fiscalia no veu indicis suficients per mantenir en ferm l’acusació.
Comentaris