La dissolució de Grandvalira costarà tres milions d’euros

La direcció general de Nevasa admet que els accionistes han encomanat que els principals executius del fins ara grup a tres bandes dissenyin models alternatius de gestió per separat

Alfonso Torreño s'adreça als mitjans de comunicació durant la presentació de les activitats d'estiu de Grandvalira escoltat pel director general d'Ensisa, David Hidalgo.
La dissolució de Grandvalira suposarà un cost directe de tres milions d’euros. Una altra cosa és la despesa que generarà crear el nou model de gestió que s’haurà de posar en marxa a partir de l’estiu que ve per continuar explotant de la millor manera els dominis de Canillo (i Soldeu i el Tarter) i Encamp (i Pas de la Casa i Grau Roig). El director general de Nevasa, Alfonso Torreño, no ha entrat al detall de les xifres, però ha reconegut que els socis d’Ensisa i Saetde han encomanat als executius de les diverses societats que proposen alternatives a la situació actual partint de la base que el trencament va endavant.

Torreño ha explicat juntament amb el director general d’Ensisa, David Hidalgo, i la directora d’operacions de Saetde, Verònica Canals, el reguitzell d’activitats que el ‘territori Grandvalira’ ha preparat per aquest estiu que de moment no ho està sent. Tots tres han coincidit en afirmar que l’interès primer a l’estiu és afiançar Encamp i Canillo com a destinacions també estiuenques i sumar com a “complement” en el conjunt d’atractius que ofereix el Principat. Torreño, Hidalgo i Canals han remarcat que més enllà de consolidar-se esperen increments de dues xifres en totes les propostes, molt dirigides a un públic familiar però també amb esdeveniments lúdico-esportius de primer ordre.

Que Grandvalira és un atractiu a l’estiu però no arriba a ser el motor econòmic per a Andorra que suposa a l’hivern és evident i el director general de Nevasa ho ha reconegut sense embuts, és clar. Però també era clar que l’endemà d’una reunió del consell d’administració d’un dels conglomerats societaris que més factura al país i que està immers en un profund procés de canvi, el fet que aquest estiu el Funicamp no funcioni -i no funcionarà i el comú d’Encamp ha preparat tot un seguit d’activitats alternatives-, per posar un exemple, quedaria en segon pla. El futur de Grandvalira amoïna molt més.

Malgrat reconèixer que la incertesa mai no és bona, els principals executius de Saetde i Ensisa també deixen clar que les inversions es mantenen inalterables

“La incertesa no és mai bona”, ha reconegut David Hidalgo sobre la situació que viu el domini esquiable més gran dels Pirineus. El director general d’Ensisa, però, també ha deixat clar que hi ha qüestions de gran calat que “no està a les nostres mans”. El que sí que tenen clar els principals executius del fins ara triangle màgic -Nevasa, Saetde i Ensisa- és que han de plantejar possibles models de gestió per separat sense perdre -o com a mínim minimitzant la pèrdua- tot allò bo que s’ha fet durant tots aquests anys de Grandvalira. 

Alfonso Torreño ha volgut llançar un missatge de “tranquil·litat” tot deixant clar que es buscarà “la millor solució” tant per al client com per als treballadors que encara continuïn en el projecte. I és que el nombre de baixes, fins i tot de llocs de responsabilitat, és força notable. El director general de Nevasa ha reconegut que les societats tenen estudis fets sobre l’impacte que tindrà la dissolució. Però igual com el futur de la denominació comercial, de la marca Grandvalira, Torreño ha assegurat que hi ha dades i elements que sols els tenen els socis.

Dades i elements com els impactes econòmics del trencament empresarial o el futur de la marca se’ls reserven els accionistes

En qualsevol cas, segons que ha pogut confirmar l’Altaveu, el cost de la dissolució, el trencament pròpiament dit, suposarà un desemborsament aproximat de tres milions d’euros. Després caldrà veure què costarà crear les noves estructures que necessiti cada societat (Ensisa i Saetde) en funció del model de gestió que es triï i l’impacte futur que el trencament pugui suposar a nivell de facturació, per exemple. Una facturació que ha tornat a assolir un nivell rècord en la història de la societat conjunta aquest darrer hivern com ha recordat, això sí, Torreño.

Els tres executius, que seran en gran mesura els que hauran de plantejar les alternatives de gestió, han deixat clar que la propera temporada hivernal continuarà igual com fins ara. Sense canvis. I que la voluntat és continuar fent créixer els productes que ofereix Grandvalira en conjunt i tots els serveis que ofereix. Els operadors turístics ja han estat informats que fins al 31 de maig no hi ha cap canvi. A partir d’aquella data, la dissolució serà efectiva. Abans, però, i ho ha reconegut Torreño, s’aniran enviant públicament altres missatges per fer més suau el trencament.

La propera temporada hivernal continuarà tot igual en vista al client alhora que internament s’avançarà en la proposta post 31 de maig de 2019

Quant al futur model de gestió, segons el director general de Nevasa, “totes les alternatives poden ser bones”. I el que s’ha de poder trobar és la fórmula que permeti aprofitar la feina feta aquesta darrera dècada, això ho tenen clar totes les parts, combinant-la amb la independència total de cadascuna de les societats mare. Per cert, que en principi no es preveu que la propera temporada hivernal Grandvalira com a un tot comercialitzi el forfet d’Arcalís.

I mentre Verònica Canals ha deixat clar que per moltes diferències que hi hagi quant a la relació entre els socis “el pla d’inversió està vigent i no s’ha parat absolutament res. Les marques que treballen amb nosaltres ho continuen fent i d’altres s’hi volen sumar”; David Hidalgo ha reconegut que “la tendència global” porta a mirar de “consolidar ofertes conjuntes amb models de gestió molt diferents”. A França, a Suïssa, a Àustria… tot tendeix a poder oferir al client tants quilòmetres de pistes com sigui possible. I que a partir del global, sigui l’usuari, el client, l’esquiador qui tingui la “llibertat” per triar.

El conseller delegat de Saetde i principal impulsor de la dissolució, Joan Viladomat, fa un parell de setmanes es mostrava favorable a concretar en un termini d’entre quatre i cinc temporades un forfet únic per al conjunt d’Andorra. Que el client vegi un sol producte. I que el nombre de societats, d’operadores, i el seu vehicle relacional quedi en un segon terme. En aquest sentit, Alfonso Torreño ha recordat que ja existeix un forfet Ski Andorra. Òbviament, el director general de Nevasa ha deixat clar que “és un producte que existeix” encara que “des de les estacions no se li ha donat la força” que caldria si aquest ha de ser el model de futur. Les investigacions de mercat, paraula de David Hidalgo, estan en marxa. “Perquè si les empreses pretenen A però el client vol Z se li haurà de donar Z.”