- Bandes més o menys ja organitzades s'han arribat a delatar entre elles davant la policia originant operacions que han permès detenir alguns dels principals traficants joves
- Els dos detinguts el febrer en el marc de l''operació Pastorets' ja han entrat i sortit del centre penitenciari en més d'una ocasió des de llavors per altres fets també violents
- Preocupació en sectors sòcioeducatius del país perquè cada cop més menors acaben sent 'drogodependents' i 'sotmesos' a les directrius de joves adults que els obliguen a robar
El consum de drogues per part de menors i adolescents -i fins i tot el seu tràfic- i el fet que aquest hàbit malaurat vagi lligat a actes vandàlics i, directament, a furts i robatoris ja no és una circumstància aïllada, al Principat. Així ho han assegurat diverses fonts que veuen com un autèntic problema l’aparició de bandes que cada cop empren més violència i, fins i tot, en alguns casos, s’enfronten o es delaten entre elles. No s’estan, tampoc, alguns dels principals protagonistes d’aquests grups de violència juvenil d’usar armes. Fins i tot de foc tot mostrant-les, en algunes ocasions, a través dels seus perfils en les xarxes socials.
Per la seva transcendència pública, l’‘operació Pastorets’ o l’‘operació Paradís’ són dos exemples paradigmàtics d’una situació que s’està enquistant. A més, una operació policíaca és conseqüència de l’altra. La primera, va derivar de tot un seguit d’aldarulls, actes vandàlics i robatoris que principalment va afectar la part alta d’Escaldes, encara que no de forma exclusiva, pels volts de Nadal de l’any passat. Després d’una investigació força exhaustiva ja que la Batllia va exigir proves concloents per poder acordar la detenció de menors, el febrer es va poder procedir a l’arrest dels dos líders de la banda -que llavors encara no arribaven a la majoria d’edat- i al control d’una dotzena més d’integrants del grup. Tots menors. I tots actuant, o bé sota amenaça o bé ‘moguts’ per la ja dependència de les drogues. Anfetamines, marihuana i, ja en algun cas, cocaïna.
Va ser un dels dos menors (de disset anys llavors) formalment detingut pel cas d’Els Pastorets que acabaria donant a la policia detalls -noms i fins i tot el lloc on emmagatzemaven la droga- que van portar a detenir el maig tres joves més (en aquest cas ja majors, de 21, 22 i 23 anys respectivament) als quals se’ls va comissar dos quilos de marihuana. Aquests tres darrers continuen empresonats des de llavors. Els dos principals responsables de l’ ‘operació Pastorets’ ja han sortit, han entrat i han tornat a sortir, almenys en un cas, de la presó. “Són carn de presó, una circumstància poc habitual a Andorra però que ara malauradament es torna a veure”, lamenten les fonts.
Tots dos nois han acabat d’assolir la majoria d’edat. I encara no tenen temps de sortir del centre penitenciari -l’últim en fer-ho, la setmana passada després de tot just una desena de dies de reclusió després de ser enxampat amb el seu col·lega dels Pastorets i un menor rondant per l’interior d’un hotel tancat d’Encamp el 30 de juny- que ja tornen ‘al lío’. És el seu ‘modus vivendi'. En algun cas, no només del jove. També del pare, que viuen de passar droga i del que es treuen de comerciar amb allò que roben o fer robar. Perquè es cuiden de fidelitzar els adolescents i menors en el consum de drogues. I quan els tenen habituats als estupefaents és quan comencen a introduir els menors en els delictes contra el patrimoni.
Els obliguen a robar. Ja sigui objectes de més o menys valor (electrònica, roba), ja sigui diners de caixes registradores. La gama d’establiments víctimes de les males arts d’aquests nois i noies és molt àmplia. Des de grans superfícies comercials a establiments de material esportiu. Botigues de mobles, carnisseries, algun centre esportiu… tot s’hi val. El premi és continuar poder consumint. Si els menors furten, tenen la droga garantida. O l’alcohol. Perquè els ‘botellons’ també estan a l’ordre del dia. En cas contrari, les amenaces també funcionen. No només són els protagonistes d’Els Pastorets o de l’ ‘operació Paradís’, els responsables d’aquestes bandes. N’hi ha més. I de més violents.
Els qui controlen els menors són joves que han arribat de poc a la majoria d’edat. Però les fonts consultades no dubten que, per sobre, hi ha altres adults que dissenyen el negoci i, en algun cas, en treuen el màxim profit, més enllà de donar protecció als elements més perillosos d’aquestes bandes, que no dubten a emprar ganivets, navalles, per atemorir els menors més enllà de proferir cops i altres estratègies. En algun cas, mantenen les fonts, els adults que hi ha darrera d’aquests joves violents han de ser potentats. Els consultats afirmen que, d’altra manera, no pot ser que, en algun cas, la policia no actuï amb més contundència.
Famílies de menors immersos en aquests grupuscles han facilitat, estèrilment, noms, detalls, evidències, proves fins i tot en alguns casos… Llocs de treball dels cabdills… Perquè alguns d’ells, potser els més violents, tenen una feina més o menys estable que fins i tot els ajuda de tapadora. De lloc on fer contactes. Fins i tot, on ‘passar’ el ‘material’. I després hi ha els punts de reunió ‘generals’ on fumar des de ‘maria’ a beure pels descosits. El Parc Central, les immediacions de Casa de la Vall o d’un gran centre comercial de Vivand, el Prat del Roure o la plaça del Poble. O les proximitats d’un local d’oci nocturn a l’avinguda de Tarragona de la capital, com a mínim.
La roda no deixa de girar, lamenten les fonts, que veuen amb preocupació com alguns d’aquests nois ja comencen a fer més vida a la presó que fora o, almenys, que entren i surten. També, la violència que pot generar que entre bandes s’acusin. Els maldecaps que comporten aquestes situacions per a moltes famílies. I això quan les famílies no són ja desestructurades de mena. Que el mobiliari urbà per culpa d’actes vandàlics en surti malparats, malauradament, gairebé és el de menys.
Comentaris