Tot just l’endemà que s’esgotés el termini que tenia el fiscal general per fer les seves al·legacions a la demanda de recusació formulada, el Consell Superior ha donat un cop de porta als advocats del ‘cas BPA’. Més enllà de les qüestions de forma, tot retraient per exemple que en la petició no s’hi adjuntaven les esmenes que es van incloure al projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció del blanqueig i que després es van retirar, la cúpula judicial ha refusat la petició, segons fonts coneixedores del cas, al·legant que el canvi pretés no l’hauria promogut la fiscalia sinó que “prové de l’arc parlamentari” respecte del qual el ministeri públic seria una mena de col·laborador.
D’aquesta manera, defensa el Consell Superior, els fiscals haurien intervingut “des d’una perspectiva tècnica pròpia d’un operador jurídic”. La cúpula judicial lamenta, contemplaria la resolució per la qual es desestima la petició, que els advocats promotors de la demanda no sàpiguen, diu la cúpula judicial, que durant l’Obertura de l’Any Judicial el fiscal general exposa les línies estratègiques que vol impulsar en matèria de política penal. Així, segons l’ens que presideix Enric Casadevall, el fiscal “defensa l’interès general, salvaguarda l’ordre públic i garanteix la protecció de la ciutadania”.
En el marc de la resolució, segons les fonts informants, també es deixa clar que la imparcialitat es pressuposa de tots els organismes jurisdiccionals, entre els quals inclou els fiscals, els batlles i els magistrats però, en canvi, i en un aparent contradicció, el Consell Superior recorda que la fiscalia en el marc del procés penal és una part més i no se la pot catalogar, per tant, d’autoritat judicial. En essència, doncs, i més enllà d’uns quants retrets als advocats, la cúpula judicial el que fa és ‘protegir’ els fiscals i passar la pilota als parlamentaris, tot dient que van ser ells els que van cridar els representants del ministeri públic perquè contribuïssin en la millora de les lleis.