La construcció de la tirolina que pretén esdevenir una nova atracció entre la cota 1.600 i la cota 2.000 de Naturlandia suposarà una tala selectiva d’arbres en el seu recorregut per tal que els usuaris no topin amb les branques i suposi això un perill. Aquest és un dels elements que ressalta l’estudi d’impacte ambiental sobre el giny i que s’ha posat a exposició pública aquest dimecres i durant quinze dies hàbils. Els autors del treball no veuen grans inconvenients per fer compatible el giny i el medi. La major complexitat la detecten en la zona on es preveu fer la sortida.
El punt de sortida es troba molt a prop de la zona del tobotronc i això comporta que s'hauria de construir una passarel·la en forma de ziga-ziga que arribés fins a l'inici de l’atracció, segons l’estudi que qualsevol persona pot consultar -sense obtenir-ne còpia ni poder fer-ne cap reproducció- al departament d’Urbanisme del comú de Sant Julià. La incidència de la sortida, segons els tècnics, de cap manera fa inviable la construcció de la tirolina. L’atracció permetria fer baixar de forma simultània sis persones en un descens d'un minut i mig.
Els tècnics que han fet l’informe també han sobrevolat tot el trajecte, des de la sortida fins a l'arribada, per veure si l'alçada dels arbres que es troben en aquesta zona és compatible amb la baixada dels usuaris sense que hi hagi cap perill. Des del departament tècnic s'informa que s'hauria de fer una tala d'arbres selectiva, és a dir, eliminar els que són més alts per tal de garantir la seguretat, segons que explica l’agència ANA, que ha tingut accés al document.
A més, també s'indica que hi ha d'altres arbres que, tot i que en l'actualitat no tenen una alçada tan elevada com per ser tallats, és possible que en un futur s’hi hagi d'intervenir per eliminar-los, tot i que aquesta circumstància podria tenir lloc d'aquí a molts anys, ja que el creixement d'aquests arbres és molt lent i, fins i tot, podria suposar un benefici. També s'ha estudiat l'impacte que pot tenir per als ocells les sirgues del giny, que tampoc hauria d'ocasionar cap problema, ja que el seu diàmetre supera els 20 mm i esdevé la mida suficient per a la seva visibilitat. A més, està prevista una senyalització lateral per evitar la col·lisió de les aus.
I si a la sortida hi pot haver algun problema, a l’arribada no n’hi ha d’haver cap ni un. S’ha de situar a la zona del camp de tir amb arc i, per tant, no s'hauria d'intervenir donat l'ampli terreny del qual es disposa en aquest indret. Les persones que ho considerin tenen quinze dies per fer arribar al·legacions a l’estudi. Després caldrà veure quins suggeriments s’accepten i quin no per tal de dur a terme les modificacions oportunes al projecte de construcció de la tirolina, que també està en fase d’estudi per part de diferents departaments governamentals.
Comentaris (1)