La CEA exhorta el Govern i el Consell a aixecar la prohibició de suspendre els contractes laborals

Considera un error que s'hagués inclós a la llei òmnibus perquè perquè és la via idònia per garantir la salvaguarda del teixit empresarial i dels llocs de treball

Comentaris

El president de la CEA, Gerard Cadena.
El president de la CEA, Gerard Cadena.
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) reitera que cal posar en marxa el mecanisme de suspensió de contractes laborals, previst a la llei de relacions laborals i que és l’equivalència andorrana dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). La patronal considera un error haver inclòs a la llei òmnibus la prohibició del mecanisme de suspensió de contractes laborals per causa de força major, perquè aquesta és precisament la via idònia per garantir la salvaguarda del teixit empresarial i dels llocs de treball. En aquest sentit, la patronal exhorta el Govern i el Consell General a aixecar aquesta prohibició -així com a deixar sense efecte el termini de tres dies hàbils per sol·licitar la suspensió- de cara a l’aprovació un nou paquet demesures econòmiques encaminades a encarar els reptes del mitjà termini.

El president de la CEA, Gerard Cadena, ha lliurat aquest dijous a l'executiu i als representants dels grups parlamentaris una carta amb la posició oficial de la patronal a l'entorn de les mesures proposades pel govern per pal·liar els efectes de la COVID-19 sobre el teixit productiu. Explica que la davallada econòmica associada al coronavirus va arribar a Andorra abans que la mateixa pandèmia, especialment pel que fa a aquells sectors directament relacionats amb el turisme, que ja van registrar un descens en la facturació durant els darrers dies de febrer. L’impacte és especialment notable en les economies de serveis, intensives en mà d’obra idependents del turisme, com l’andorrana. 

Cadena diu que la prioritat de la patronal és preservar el teixit productiu del país

Cadena recorda que la prioritat de la patronal és preservar el teixit productiu del país: "Si durant aquest període d’excepcionalitat permetem que moltes empreses tanquin i que molts llocs de treball siguin destruïts, la recuperació posterior serà extremadament difícil. Precisament, perquè l’economia andorrana és una economia de serveis intensiva en mà d’obra, la principal preocupació de les empreses es poder conservar les seves plantilles fixes; perquè la fidelització de les persones assalariades és un dels principals actius de qualsevol empresa. Per tant, qualsevol esforç suplementari que calgui fer per mantenir el teixit productiu viu i preservar els llocs de treball ha de ser vist en aquests moments com una inversió de futur".

D’altra banda, la patronal també vol fer notar que l’aplicació d’aquest paquet de mesures econòmiques està generant dubtes, i dificultats de gestió i adaptació notables en moltes empreses i professionals del país. Més enllà dels detalls d’aplicació i de les mancances ja esmentades, la CEA comparteix en línies generals la necessitat i l’adequació de les mesures acordades pel Govern i aprovades pel Consell General.

Les mesures, segons la patronal, són necessàries però insuficients

Segons la patronal, són mesures necessàries, però insuficients. "Perquè es tracta de mesures pensades per a l’escenari immediat: per injectar liquiditat al teixit productiu i donar algunes facilitats que ajudin a superar les primeres setmanes d’aturada de l’activitat. Però aquest escenari immediat ja està quedant enrere i les empreses i professionals del país tenen molts dubtes sobre la viabilitat dels seus negocis en les condicions actuals sinó compten amb ajuts suplementaris". Aquestes mesures, segons Cadena, poden ser efectives per a un escenari d’aturada d’entre dues o tres setmanes, però no és aquest l’horitzó temporal amb el que treballen les autoritats sanitàries, que ja han anunciat que la durada de les restriccions podria ser d’entre un mes i mig a dos mesos. Perquè el recurs a aquest mecanisme de liquiditat va acompanyat -òbviament- d’un deure futur de retornar les quantitats utilitzades.

Comentaris (6)

Trending