Divendres passat dos dels precandidats pensionistes ja van elevar sengles queixes pel fet que la parella formada per Pilar Cortadella i Fèlix Zapatero havien començat a distribuir informació sobre el projecte que defensa per representar els pensionistes al consell d’administració de la Seguretat Social. En la documentació que repartien Cortadella i Zapatero demanaven sense cap mena de mania el vot. Com el consell d’administració de la CASS ha tornat a recordar aquest dilluns, la campanya electoral comença el 9 de juny i finalitza el dia 18 del mateix mes.
La parapública va rebre divendres dues queixes de dos dels altres precandidats en el col·legi dels pensionistes que es queixaven del comportament de Cortadella i Zapatero
Segons fonts properes a la parapública, els responsables de la mateixa que divendres van rebre les queixes d’altres dos candidats ja van advertir que haurien d’elevar el seu malestar en forma d’impugnació a la junta electoral. I van donar a entendre que validarien la candidatura controvertida, com així ha estat. Les queixes tenien un rerefons diferent: mentre una exigia que la CASS fes deposar immediatament l’actitud promocional de Cortadella i Zapatero i deixava qualsevol altra decisió a consideració dels dirigents de la parapública, la segona reclamació demanava la invalidació (o no acceptació) de la candidatura.
Així les coses, aquest dilluns el consell d’administració de la CASS ha confirmat la validació de les sis precandidatures que s’havien presentat i que formen les següents persones (la segona citada de cada parella és la suplent): Pilar Cortadella i Fèlix Zapatero; José Antonio Moral i Josefa Sánchez; Antoni Penya i Jordi Iranzo; Enric Riba i Montserrat Valls; Jacint Risco i Antoni Berengueres; i Ramon Vidal i Josep Coll. Ara caldrà veure si les queixes inicials s’acaben traduint en peticions d’impugnació davant l’òrgan de naturalesa judicial.
Assalariats
El col·legi on hi ha el major nombre de candidats és el dels assalariats. La immensa majoria de les persones que es presenten, siguin en el lloc de titular o de suplent, són funcionaris -ja sia de l’administració central o d’alguna de comunal- o treballadors de parapúbliques. És en aquest col·legi que també hi ha una polèmica oberta. I respecte de la qual el consell d’administració de la CASS també ha decidit fer ulls clucs. O potser no. Perquè el que fa formalment és validar la candidatura -en aquest cas la que formen Carolina Caubet com a titular i Gemma Bofarull de suplent- atès que considera que “reuneix els requisits previstos per la normativa de la Seguretat Social”.
La suplent de ‘l’assalariada’ Carolina Caubet és subdirectora d’un departament d’Andbank i aquest fet podria contravenir el règim d’incompatibilitats que estableix la llei
El problema deriva de la circumstància que la suplent, Gemma Bofarull, és sotsdirectora del departament de Riscos d’Andbank. I del fet que la llei de la CASS, quan parla de persones inelegibles i incompatibles amb ser membre del consell d’administració de la parapública i específica, en un dels punts de l’article que regula aquesta matèria, que s’han de considerar incompatibles “els càrrecs directius d'entitats bancàries, financeres i d’assegurances”. L’òrgan que presideix Jean-Michel Rascagneres ja va intentar endossar el ‘mort’ a la junta electoral fa uns dies.
En efecte, dimecres passat el consell d’administració va fer una consulta a la junta electoral sobre els dubtes que li generava la candidata Bofarull. I l’òrgan de decisió jurídica va recordar als rectors de la CASS que la junta electoral, com fixa la llei, està per resoldre els dubtes i les impugnacions dutes a terme pels candidats. I no pas pels ‘organitzadors’. A més, si es pronunciava sobre la idoneïtat d’un candidat, ja quedaria viciat en el cas que després hi hagués alguna impugnació. Vaja, que li deia al consell d’administració que es mullés. Que la validació o no de les candidatures li pertocava fer-ho a ell.
La immensa majoria dels concurrents als comicis pel col·legi dels assalariats són funcionaris -ja sigui estatals o comunals- o treballadors de parapúbliques
I ha validat les vuit parelles que es van presentar i que són les formades per Jordi Carrión i Jaume Ambor; Carolina Caubet i Gemma Bofarull; Carles de Unzueta i Ramon Pedrosa; Ismael González i Santiago González; Víctor Iriarte i Maria de la O Soto; Montserrat Neras i Iolanda Latorre; Jordi Rubia i Cristina Araujo; Pilar Tomas i Maria Carme Ruzafa. En fi, des d’agents de circulació a exmembres del Tribunal de Comptes passant per una interventora adjunta o dos funcionaris de l’administració de Justícia fins a una candidatura clarament avalada pel PS i d’altres amb connotacions demòcrates o liberals… que la política comptarà i molt en les votacions del 20 de juny.
Finalment, quant al col·legi dels empresaris i els autònoms, s’han validat les dues candidatures que fa molts dies ja havia anat avançant l’Altaveu. La que avala la Confederació Empresarial (CEA) i que finalment formen Francesc Zamora i Xavier Altimir i una altra d’independent amb algun que altre ‘toc’ liberal i que integren Josep Baliellas i Raquel Bernabé. La campanya electoral comença el dia 9 de juny i finalitza el 18 de juny. El vot per dipòsit es posarà en marxa l’11 de juny i es podrà exercir fins la 1 del migdia del dia 19. El dipòsit es podrà efectuar de les 8 del matí a 3/4 de 3 de la tarda excepte, com s’ha dit, el darrer dia. Sempre a la cinquena planta de la seu social de la CASS. Finalment, el 20 de juny, els cotitzants a la CASS poden exercir el dret a vot entre les 8 del matí i les 9 del vespre a la mateixa seu.
Comentaris