La CASS amplia amb una auditoria externa la investigació per determinar l’abast del frau comès per la cap d’inspecció

La direcció financera de la parapública contacta amb empreses per demanar-los que facilitin documentació a una consultora a qui s’ha encarregat les anàlisis dels moviments

-

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) manté oberta una exhaustiva anàlisi per intentar determinar l’abast del forat que hauria generat l’actuació presumptament delictiva de la cap del departament d’inspecció. La parapública ha encarregat una auditoria externa a una consultora ubicada a Sant Julià i ha començat a contactar amb empreses que els darrers temps havien tingut contacte amb l’àrea d’inspecció per tal de recopilar dades i mirar de reconstruir els expedients que presumiblement la detinguda hauria manipulat o, en algunes ocasions, fins i tot havia fet desaparèixer.

Les darreres setmanes la direcció d’administració i finances encapçalada per Carolina Vich està contactant amb persones físiques o jurídiques per sol·licitar-los tot de documentació relativa a regularització de cotitzacions o altres procediments que hagin tingut vincles amb el departament d’inspecció relatius, almenys, als anys 2017 i 2018. La comunicació s’està fent via correu electrònic tot advertint que més endavant rebran una petició formal de la consultora a qui s’ha encarregat la tasca d’auditoria de tots els moviments que se suposa que s’han fet els darrers temps per mirar de determinar el volum del frau.

La responsable del departament de control administratiu és a la presó des del 18 de maig; des de llavors s’han modificat alguns protocols interns

La cap d’inspecció de la CASS va ser detinguda el 16 de maig arran d’una denúncia formulada per la pròpia direcció de la parapública després de les sospites que havia aixecat la treballadora entre els seus propis companys, que durant un temps van fer un seguiment abans de comunicar el fet als seus superiors. Dos dies després, l’arrestada i la seva parella, que també va ser detinguda, van passar a disposició judicial. Des del 18 de maig la responsable d’inspecció de la CASS -formalment del departament de control administratiu- està empresonada. 

Inicialment es va xifrar en 20.000 euros el forat que hauria causat. Aquesta quantitat, però, era relativament orientativa i se sospita que pot ser molt més. D’aquí el treball auditor que s’està duent a terme. També és clar, segons les fonts consultades, que s’han canviat alguns protocols interns per evitar el que seria la base de l’apropiació dinerària que suposadament hauria comès la cap d’inspecció: els pagaments en efectiu. Des de l’esclat d’aquest afer, s’haurien bancaritzat totes les operacions per evitar la circulació d’efectiu.

Encara que sembli estrany, fins a la detenció de l’ara empresonada era més habitual del que es pot pensar que fins i tot empreses de cert volum satisfessin els seus incompliments amb diner en efectiu. En alguns casos, per exemple, per evitar que els problemes de les empreses en qüestió repercutissin en la cobertura sanitària dels treballadors s’havia d’acudir a fer els abonaments en afectiu atès que els comptes bancaris estaven bloquejats. D’aquí que hi haguessin pagaments en efectiu d’un cert volum.

Tot el treball d’anàlisi per determinar l’abast del frau s’està duent a terme sota una absoluta discreció i més hi tot. La direcció de la CASS, per ordre del consell d’administració, ha imposat la llei del silenci. Segons les fonts consultades, s’hauria advertit que qualsevol filtració sobre la qüestió, de poder ser provada, tindria conseqüències greus per a l’autor o autors de la mateixa. En un moment en què des de la CASS, dia sí dia també, s’insisteix en la necessitat de retallades o d’increments en les cotitzacions, es considera que el cas de la cap d’inspecció és especialment sensible com per mantenir-lo sota un estricte control.

Etiquetes: