La translació de la greu situació que està vivint Itàlia a Espanya ha comportat aquest dimarts que la immensa majoria dels hotels del país hagin tingut anul·lacions. Especialment rellevants són les cancel·lacions de grans grups, que d’entrada feien preveure un bon març preludi d’una Setmana santa que en condicions normals també hauria d’haver estat bona. Ara mateix, totes les fonts consultades han assegurat que l’escenari ha girat en qüestió d’hores. De moment i sortosament, no pas per la contenció de la malaltia que hi ha internament, sinó per l’impacte de les decisions adoptades per autoritats sanitàries dels estats de l’entorn.
Un cas ben simptomàtic o molt conegut, per exemple, és la suspensió que ha decretat Espanya en relació amb viatges de la Imserso, el reconegut institut que gestiona viatges per als jubilats espanyols. Alguns d’aquests viatges, encara que sense massa incidència, havien de venir al Principat. Més rellevància poden tenir situacions com les del Congrés internacional de neu i de muntanya o fins i tot, molt més important quant a volum de persones, el festival Sumol que havia de portar 2.500 joves de nacionalitat portuguesa especialment al Pas de la Casa. Portugal ha restringit els moviments dels seus ciutadans.
El consell de ministres té previst analitzar aquest dimecres un conjunt de mesures d’impacte immediat o de preparació de noves actuacions en funció de l’evolució de la repercussió del virus
En aquest marc, i especialment per ara el sector hoteler, espera ‘notícies’ de l’administració. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquest dimarts, tot fent una crida a la responsabilitat, que el Govern preveu analitzar aquest dimecres de manera transversal la situació i adoptar un paquet de mesures relatives a la gestió del coronavirus, que ja ha advertit que serà dinàmica i probablement canviant igual com ho és la repercussió de la malaltia. Entre les mesures que s’hagin d’exposar, han assegurat fonts de la patronal, esperen que n’hi hagi de naturalesa laboral.
Les fonts consultades han recordat que d’entrada no es preveia que la temporada hivernal no acabaria fins a mitjan mes que ve i, hores d’ara, és possible que moltes empreses, molts establiments, acabin necessitant avançar aquesta clausura dues o tres setmanes. En aquest sentit, el sector lamenta no haver rebut fins ara cap tipus de recomanació sobre pautes a seguir i està amatent a mesures que permetin flexibilitzar el mercat laboral consensuant mecanismes que suposin el menor greuge possible entre totes les parts implicades, i especialment en aquest cas, patró i assalariat.
I és que, de cop, en alguns casos, s’ha passat a ocupacions de tot just el 30% que encara poden caure més en les properes hores vist el pànic que l’evolució de la malaltia està tenint en els països veïns. Els missatges de suposada serenor que estan llançant les autoritats, asseguren algunes fonts, no estan tenint el seu efecte si no van acompanyats d’altres mesures que mostrin efectivament una fortalesa per combatre l’impacte que està creant arreu la situació.