La caiguda ‘obligada’ del turisme posa en perill els beneficis d’Andorra Telecom 

Tot i que els darrers anys ha anat baixant, el 2018, últim any legalment formulat, el ‘roaming’ va suposar el 38% dels ingressos de l’operadora

-
Una de les vàlvules financeres que encara té l’Estat, i a la qual probablement haurà de recórrer davant l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus, són les reserves d’Andorra Telecom. Els beneficis obtinguts per l’operadora han servit els darrers anys per mantenir la dotació de la companyia i per facilitar al Govern el maquillatge de les execucions pressupostàries de l’administració central. La caiguda ‘obligada’ del turisme, però, amenaça molt seriosament el folgat funcionament que fins ara ha tingut Andorra Telecom.

Malgrat que els darrers anys el pes del ‘roaming’, lligat és clar a la presència de milers i milers de turistes al Principat, en els ingressos de la companyia ha anat minvant, no deixa de ser molt important. De la facturació d’Andorra Telecom el 2018, el darrer anys tancat formalment, el 38% va correspondre a la itinerància. Dels 88 milions d’euros que va ingressar la companyia, 33 van procedir del ‘roaming’. Per contra, les despeses van ser de 64 milions. Si es reduís tota la partida per la itinerància en els ingressos i es restés de les despeses el cost que també genera el servei que cal donar als turistes -a la infraestructura necessària per donar servei a una sobrepoblació- els beneficis quedarien, segons els experts consultats, en bon poca cosa.



D’aquesta manera, una font de finançament extraordinària en moments excepcionals com l’actual, com per exemple les reserves d’Andorra Telecom, difícilment es podrien tornar a alimentar. En tot cas, costarà moltíssim. Una dificultat més. Si ja hi havia una tendència a la supressió del ‘roaming’ o, com a mínim, a una atenuació de l’impacte positiu que fins ara tenia la itinerància en la facturació de l’operadora, la crisi del coronavirus també canviarà, de ben segur, aquesta qüestió. I caldrà veure cap a on tirarà. 

El que és clar, també, que la plusvàlua suposadament obtinguda per la venda del paquet accionarial que Andorra Telecom tenia a la malaguenya Avatel no caldrà invertir-los, probablement, en habitatge de lloguer. Ningú no pot negar que els canvis estructurals que suposarà una crisi de l’abast ara mateix indeterminable com la que generarà la Covid-19 de ben segur també comportaran modificacions en les necessitats d’habitatge i en les polítiques associades a aquesta qüestió.