És a dir, segons que han informat fonts coneixedores de la investigació, la direcció de la parapública, quan ja s’havien aprovat les bases per a la contractació dels serveis de transport sanitari terrestre no medicalitzats extern i els serveis de transport sanitari intern no programat i no urgent (entre centres sanitaris o bé entre centres sanitaris i sociosanitaris i de domicili a centre sanitari), fet que va succeir en una reunió del consell directiu del SAAS del 30 d’abril del 2014, la direcció va polir alguns detalls que suposadament incomodaven les empreses que a priori podien participar en el concurs. I que eren les que fins llavors i des del 2008, s’havien fet càrrec del transport sanitari externalitzat.
La Batllia, amb l’impuls en alguns casos de la fiscalia, investiga diverses irregularitats que presumptament s’haurien comès al redós del SAAS. Moltes de les anomalies ja les havia anat advertint el Tribunal de Comptes exercici rere exercici i el Partit Socialdemòcrata en va fer una recopilació en la querella que va interposar i que formalment va servir d’esquer per a una investigació que la batlle que dirigeix la instrucció, Maria Àngels Moreno, ha decidit tirar enrere, almenys, fins a la primera externalització de l’esmentat transport sanitari. Segons alguns fonts consultades, entre els nous encausats per aquell episodi ara reobert hi ha cert nerviosisme.
Però també les declaracions que s’han anat prenent als primers encausats haurien donat elements per anat estirant del fil. I les explicacions que el plec de bases es va retocar una vegada ja aprovat i després de mantenir una reunió amb responsables de les dues empreses que previsiblement eren les úniques que podien concórrer al concurs n’és una. De fet, va ser arran d’aquell concurs que es va desencadenar una altra de les operacions més controvertides: la recompra per part del SAAS de mitja dotzena d’ambulàncies propietat de l’empresa Ambulàncies de les Valls, que no va seguir prestant el servei.
Malgrat que el SAAS tenia, per contracte, un dret preferent per adquirir, si li interessaven algunes de les ambulàncies de qualsevol de les dues empreses que prestaven el servei si se’n volien desprendre, ho havien de fer sempre en funció d’un peritatge. Tenien un dret preferent d’adquisició sobre les ambulàncies amb què les empreses en qüestió prestaven el servei per compte del SAAS. Però és que resulta, de les notes del Tribunal de Comptes que han passat a alimentar, primer, la querella criminal i, després, la investigació judicial, que un dels sis vehicles que es van comprar ni prestava servei per a la parapública ni va ser objecte de cap peritatge. I, en canvi, el SAAS en va pagar 55.000 euros.
Comentaris (1)