La batlle instructora de ‘cas BPA’ i totes les seves ramificacions, Canòlic Mingorance, ha enviat a la presó qui va ser vicepresident de la gestora de comptes que Banca Privada d’Andorra (BPA) tenia a Uruguai, Andrés Sanguinetti ‘Betingo’, en donar com a certes les declaracions d’un advocat hispanobrasiler que havia assessorat la constructora Odebrecht en operacions financeres, Rodrigo Tacla Duran. La pròpia multinacional de la construcció al Brasil va desmarcar-se fa mesos de qualsevol vincle amb Tacla Duran i fins i tot BPA molt abans de l’esclat de la crisi bancària i del ‘cas Odebrecht’ havia desestimat propostes de negoci fetes per l’advocat, que ha rebut tractes preferents de la fiscalia espanyola a canvi de delacions i que Mingorance i el fiscal general, Alfons Alberca, van anar a interrogar a Madrid per obtenir proves contra BPA. La batlle considera que hi ha risc que ‘Betingo’ es fugui o que interfereixi en la investigació judicial i per això n’ha decretat el seu empresonament provisional.
De fet, el gestor financer uruguaià ja ha dormit una nit a la Comella després d’arribar d’Uruguai a Andorra en no oposar-se a un procés d’extradició que l’ha mantingut gairebé mig any en arrest domiciliari. Andrés Sanguinetti va arribar al Principat dimarts al matí i poc després del migdia i durant quatre hores segons fonts coneixedores del cas va prestar declaració davant Mingorance en el marc de la derivada andorrana del ‘cas Odebrecht’. Segons fonts properes a la defensa de l’exdirectiu de BPA a l’Uruguai, que era el principal enllaç de l’entitat amb alts responsables de la constructora brasilera, la immensa majoria de les preguntes fetes per la batlle tenien com a rerefons manifestacions fetes per Tacla Duran durant l’interrogatori practicat a l’Audiència nacional espanyola. De fet, segons les fonts, en l’aute de processament i empresonament, es donen per certs fets que aparentment són només consideracions de l’exassessor d’Odebrecht, que curiosament ni ha estat extradit al Brasil tot i que el seu país de naixement el reclamava i, a més, actualment es troba en llibertat.
Segons les fonts consultades, ‘Betingo’ va respondre amb claredat i sense dilacions a tot allò que se li va preguntar i va assegurar que si Odebrecht pagava coses diferents a les prestacions de serveis tècnics que feien tot un seguit de professionals liberals ell no n’estava al corrent. Més encara, no té constància de la comissió de cap il·lícit penal encara que evidentment sí que té clar que s’operava, entre altres països, amb una entitat bancària andorrana per qüestions fiscals, però amb operatives i moviments comptables totalment acreditats. Sanguinetti hauria posat de relleu en tot moment, tant ara com des de fa sis mesos ja al seu país, que no tenia cap problema en respondre davant les autoritats judicials andorranes en considerar-se innocent i voler oferir sense intermediacions el seu testimoni sincer.
La defensa de l'ara empresonat lamenta que l'aute pel qual es processa el seu client i que serà recorregut davant el Tribunal de Corts sembla que ja estigués redactat abans d'entrar a la declaració
La fiscalia, que pràcticament no va intervenir durant l’interrogatori, va sol·licitar l’empresonament provisional de Sanguinetti per un delicte de blanqueig de capitals. Després d’una hora de recés, la batlle va notificar un aute que les fonts de la defensa consultades consideren que ja estava redactat d’entrada i pel qual processava el gestor financer uruguaià i l’enviava al centre penitenciari més enllà de pels fets imputats, pel risc que hi ha que pugui intercedir en el procés i que pugui fugir. La defensa, durant la declaració, va demanar la llibertat absoluta del seu client i, en tot cas, que s’adoptés una mesura menys greu que la presó, per la qual cosa va oferir el passaport i presentar-se tantes vegades com fos necessari a la Batllia ja que té la voluntat de cercar un domicili i romandre al país mentre duri el procés judicial. Justament, la jutge retreu que no tingui cap dimicili a Andorra per reforçar la seva creença que la mesura privativa de llibertat està fonamentada.
Mingorance no va atendre a raons i va al·legar, entre altres coses que han indignat els defensors i que aquests, entre altres, faran servir com a argumentari per al recurs que ja preparen contra l’aute d’empresonament per presentar davant el Tribunal de Corts, que Sanguinetti tot i saber que estava sent investigat a Andorra perquè així ho publicava fins i tot la premsa uruguaiana mai no es va posar en contacte amb les autoritats judicials andorranes. I que no va ser fins que formalment les autoritats del seu país no li van comunicar formalment que hi havia una ordre internacional de detenció amb posterior extradició que no va moure fitxa.
Les fonts de la defensa consultades han recordat que si bé és cert que fins que no hi va haver una citació formal, “com no podia ser d’una altra manera” perquè Sanguinetti no podia fer pas cas a notícies de premsa sense que ningú no li comuniques res oficial, no va contactar amb la policia i la fiscalia d’Uruguai, també és ben cert que només saber de forma oficial que era objecte d’una investigació al Principat es va presentar davant les autoritats del seu país, fet que li va valdre, primer, una detenció d’uns quants dies i, després, gairebé mig any d’arrest domiciliari tot i no oposar-se a l’extradició. Més encara segons les fonts, es va oferir a venir voluntàriament a Andorra però se li va refusar la iniciativa atès que com que ja hi havia un procés d’extradició en marxa s’havien de respectar els tempos fixats.