La Batllia bloqueja comptes i béns d’una xarxa gallega de narcotraficants de droga

Empleats de banca del Principat van contribuir a la creació d’un entramat societari que s’estenia per diversos països offshore o de baixa tributació i que hauria blanquejat uns deu milions d'euros

-
La Batllia ha bloquejat quatre comptes bancaris alhora que ha embargat béns i actius per un valor global d’1,1 milions d’euros que, procedents del narcotràfic de droga, formaven part dels diners que hauria blanquejat, o ho hauria intentat fer, una xarxa familiar de traficants radicada entre Galícia i Astúries. La banda, liderada per un matrimoni detingut el 2015, va comptar amb la col·laboració de gestors bancaris del Principat. Andorra no seria l’únic lloc, però, per on van passar els diners de la xarxa, que l’Agència Tributària espanyola compta que va blanquejar uns 10 milions d’euros.

El ministeri fiscal andorrà -igual com el d’altres països- ha participat de manera decisiva per facilitar a les autoritats espanyoles l’aclariment dels fets, que han portat a emetre diverses comissions rogatòries, entre altres països cap al Principat. També hauria intervingut inicialment en l’operatiu la UIFAnd. Hi hauria fins a 24 persones implicades en la construcció d’un entramat societari que aglutina més d’una dotzena de societats i en la comissió dels delictes previs que permetien obtenir els diners que posteriorment es netejaven. El tràfic de droga era, suposadament, la principal activitat delictiva que permetia l’obtenció de fons, però també el contraban de tabac.

Després de quatre anys d'investigacions, s'han aconseguit travar més de 40 immobles, desenes de comptes bancaris per un import global de més de 6 milions d'euros, diversos vehicles d'alta gamma, joies i diners en efectiu. La xarxa desmantellada, des de Galícia i Astúries, va arribar a construir un entramat de societats offshore i de baixa tributació, i testaferros amb connexions a Bahames, Luxemburg i Macau, i amb la col·laboració d'empleats d'entitats bancàries del Principa, Suïssa i Portugal.

L'entramat utilitzava diversos mètodes de rentat de diners procedents del narcotràfic, com l'adquisició de més de 370.000 euros en números de loteria premiats. L'operació ha estat dirigida per un jutjat de Lugo i ha comptat amb la col·laboració de les fiscalies de Ginebra, Lisboa i Andorra. L’ operació Zebra, com així s’ha anomenat, arrenca al juny de 2014, quan els investigadors de l'Agència Tributària tenen coneixement de l'existència d'una organització dedicada al tràfic de drogues dirigida per una parella -J. C. P., amb antecedents per narcotràfic, i N. I. R.-, amb domicili entre Oviedo i Quiroga, un municipi de la província de Lugo.

L'Agència Tributària espanyola va iniciar les investigacions el 2014 i els dos principals responsables de la xarxa, que vivien entre Lugo i Oviedo, van ser detinguts el 2015

L'abril de 2015 es procedeix a la detenció d'aquestes dues persones per la seva presumpta implicació en tràfic de drogues, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública i altres fets delictius connexos amb els anteriors, així com a la realització de vuit registres a Espanya i un a Suïssa, en domicilis dels investigats ia les seus socials dels gestors que els assessoraven. A partir d'aquest moment, els investigadors de Vigilància Duanera de Galícia de l'Agència Tributària comencen a treure l’entrellat a l'entramat que havia anat teixint aquesta xarxa per blanquejar els diners que obtenien de les seves activitats de narcotràfic. El principal investigat, J. C. P., ocultava la seva important patrimoni amb la col·laboració de diversos dels seus familiars i mitjançant la creació d'un entramat amb societats radicades a Espanya, Bahames i Luxemburg, i una sèrie de comptes bancaris en territoris offshore com Macau i Bahames.

Per a la creació d'aquesta estructura, el líder de la xarxa havia comptat amb l'assessorament d'un fiduciari suís i una gestoria de la localitat gallega de Monforte de Lemos, a més de la col·laboració de diversos empleats d'entitats bancàries d'Andorra, Suïssa i Portugal. Els diners de procedència il·lícita es col·locaven en els comptes a l'estranger i, posteriorment la xarxa el tornava a Espanya utilitzant diverses tècniques de blanqueig per a la seva inversió en béns. De la mateixa manera, l'organització utilitzava també per al rentat el sistema de compra de números de loteria premiats, mètode d'ocultació que li va permetre blanquejar 370.000 euros de procedència igualment il·lícita.

Durant la investigació han estat travats més de 40 béns immobles situats a Oviedo, Marbella, Lugo i les localitats també Lugo de Quiroga i Monforte, béns que es trobaven en uns casos sota la titularitat dels investigats i, en altres, a nom de diverses societats o familiars utilitzats com a testaferros. En el marc de la mateixa operació han estat intervinguts al principal investigat sis vehicles d'alta gamma (un Porsche, dos Audi i tres Mercedes), valorats en més de 350.000 euros, alguns dels quals havien estat dotats d'espais ocults, una mena de dobles fons, disposats per ocultar tant diners com substàncies estupefaents. En els registres efectuats van ser descobertes igualment joies i diners en efectiu -més de 468.400 euros, 2.380 dòlars i 1.150 francs suïssos-.

Per part de l'autoritat judicial, s'ha ordenat de la mateixa manera el bloqueig de desenes de comptes bancaris per un saldo global de més de sis milions d'euros. Concretament, a Espanya van ser intervingudes 26 comptes bancaris, dipòsits i valors, tant dels investigats com a nom de terceres persones, testaferros i societats interposades, amb un saldo conjunt de gairebé 1,7 milions d’euros. A Suïssa, s'ha bloquejat un compte bancari i obligacions per import superior als 1,9 milions; a Andorra, com s’ha dit, s'han travat quatre comptes bancaris, valors i actius per un import de més de 1,1 milions; al que se suma també el bloqueig de comptes en altres territoris on operava la xarxa: 1.200.000 d'euros a Macau i 300.000 euros tant a Portugal com a Bahames.