La batlle que investiga l’escàndol al SAAS apunta ara contra Montserrat Gil, Ramon Cereza i dos interventors més de Govern

La instructora del cas pretén aclarir com caram es va fer la privatització del servei d’ambulàncies i cita a declarar com a inculpats l’exministra de Salut i l’exdirector general de la parapública

-
La batlle que investiga l’escàndol al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha donat un cop d’efecte a la instrucció i pretén, a priori, posar ordre a la ‘casa’ des de l’inici. O, com a mínim, des d’una de les decisions que, amb el temps, han acabat comportant més maldecaps. La Batllia vol aclarir fil per randa la privatització del transport sanitari, que es remunta al 2007, i en aquest marc ha decidit citar a declarar com a inculpats l’exministra de Salut de l’època, Montserrat Gil; el director general del SAAS d’aquell moment, Ramon Cereza, i els dos interventors de Govern que tenien ascendència sobre la parapública en aquell moment, un dels quals ara no treballa a l'administració central.

Ja abans de prendre declaració com a investigades a les dues interventores governamentals, dijous i divendres de la setmana passada, la batlle Maria Àngels Moreno tenia clar, tot i que no ha transcendit fins ara, que del resultat de la instrucció que té com a principals acusats l’exdirector general del SAAS Lluís Burgués i l’exdirector econòmic i de recursos generals de la mateixa institució Quirze Font, apareixia “d’interès esclarir les persones responsables de la materialització durant l’any 2007 de l’externalització del servei d’ambulàncies, que s’hauria realitzat mitjançant un procediment de licitació i un posterior contracte amb les empreses Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls SA i Ambulàncies del Pirineu”.

Moreno també vol escoltar a partir de l’octubre i en aquest cas com a testimonis altres antics membres del consell d’administració del SAAS com ara Joaquima Sol

En una providència a la qual ha pogut tenir accés l’Altaveu, Moreno explica que de les seves indagacions n’ha resultat que Montserrat Gil, en qualitat de ministra, era llavors la presidenta del consell d’administració del SAAS “en el moment de practicar-se aquesta adjudicació” i que va signar els edictes de licitació i l’adjudicació definitiva. Ramon Cereza era el director del SAAS i va firmar contractes concrets amb les empreses adjudicatàries. I també dos interventors de Govern, un com a delegat al SAAS i l’altre com a cap general del departament dependent del ministeri de Finances, van participar en la preparació de la licitació.

La batlle, en l’esmentada providència, recorda que ja al seu dia el Tribunal de Comptes va recordar que l’adjudicació i el contracte contenien clàusules en benefici de les empreses privades, i que aquestes, va denunciar l’ens fiscalitzador, “no respectaven el principi de risc i ventura”. És a dir, que dites clàusules no eren correctes perquè no podia ser que cada any al Govern li toqués assumir el dèficit de l’explotació en funció dels números que presentaven les empreses i que aquestes no haguessin de córrer mai cap risc. La instructora deixa dit que això pot suposar la comissió d’un delicte de prevaricació i un altre d’administració deslleial que podrien arribar a ser atribuïts a Gil, Cereza i els dos interventors.

La responsable judicial no veu clar que el Govern inclogués una clàusula al contracte per la qual es feia responsable del possible dèficit de l’explotació del transport sanitari

Per això, Moreno decideix prendre’ls declaració -i té previst citar-los per als primers dies d’octubre perquè tinguin temps de preparar-se la seva compareixença i es puguin estudiar tant la querella interposada pel Partit Socialdemòcrata (PS) com altres elements que figuren al sumari- en qualitat d’investigats o inculpats, perquè d’aquesta manera, i a diferència de si se’ls cités com a testimoni, se’ls “garanteix la protecció dels seus drets processals”. La batlle també té previst citar, en aquest cas sí com a testimonis, tres persones més que van participar del consell d’administració del SAAS, i entre les quals la directora general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Joaquima Sol.

Més enllà de la providència pròpiament dita, dictat formalment el 27 de juliol passat, les fonts consultades no han descartat que en funció de com evolucioni la investigació relativa a la privatització del transport sanitari, del servei d'ambulàncies del moment, es citi a declarar, en la qualitat processal que en el seu moment es consideri més escaient, els principals responsables de les empreses que van resultar adjudicatàries dels serveis, una de les quals encara continua avui prestant la part del transport sanitari que es manté encara en mans privades.