Villarejo evita declarar en la causa de coaccions a BPA per no esquitxar el rei emèrit espanyol

El controvertit comissari jubilat sempre ha mantingut, sense que s’hagi pogut comprovar, que 4.000 empresaris catalans tenien comptes a Andbank i que el CNI hauria frustrat investigar res perquè podia afectar Joan Carles de Borbó

José Manuel Villarejo en actitud de sorpresa. ARXIU

El controvertit comissari de policia jubilat espanyol José Manuel Villarejo ha anat evitant pronunciar-se obertament en el marc de la causa judicial oberta a la Batllia per coaccions a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA) i intromissió a la sobirania del Principat per no esquitxar el rei emèrit espanyol, Joan Carles de Borbó, que podria estar vinculat a comptes aparentment oberts al seu dia a Andbank i des dels quals es feien transferències cap a Suïssa, on sí hi hauria proves que el monarca controlava dipòsits on ingressava els diners de presumptes comissions irregulars.

La guerra mediàtica en què estan immersos PSOE i PP a Espanya arran de les escoltes fetes a polítics i dirigents socioeconòmics catalans en el marc del cas que es coneix com a Pegasus està fent aflorar tot un seguit d’àudios al seu dia enregistrats per Villarejo, que tenia estesos els seus tentacles per les més altes esferes polítiques i econòmiques espanyoles. El diari ‘El País’, proper al govern de Pedro Sánchez, va reproduint algunes d’aquestes gravacions. Per exemple, aquest dimecres explica que Villarejo ja va advertir el 2017 la llavors secretària general del PP i ministra de Defensa Dolores de Cospedal que Joan Carles tenia comptes a Suïssa. Dos anys després tot això es revelaria cert obligant el monarca retirat a marxar d’Espanya per evitar que la polèmica es fes més gran.

Villarejo malda davant De Cospedal que no es va voler acudir a aquesta via perquè si s’investigava Andbank, l’entitat andorrana on originàriament i durant molts anys van operar els Pujol a partir de la seva amistat amb el ja traspassat Òscar Ribas i Banca Reig, es podrien posar al descobert connexions dineràries que afectaven Joan Carles de Borbó

En el marc d’aquestes converses entre el comissari i De Cospedal gravades pel primer, Villarejo explica que s’està “escaquejant” de declarar en la causa oberta al Principat perquè “és un tema que al qui més perjudica és al ‘generalíssim’”, en referència a qui havia estat director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol Félix Sanz Roldán que, entre altres coses, feia anys que s’encarregava d’ocultar la trapelleries comeses suposadament per Joan Carles de Borbó, que tindria amagada a Suïssa una fortuna gestionada per l’empresari Arturo Fasana.

En el marc d’aquesta gravació, es reprèn la qüestió dels 4.000 empresaris que presumiblement tenien compte a Andbank. Arran de les accions que els diversos integrants, no sempre ben coordinats, de la ‘policia patriòtica’ espanyola anaven fent o proposant per intentar frenar l’auge de l’independentisme català, Villarejo va proposar treure a la llum pública informació d’aquells empresaris catalans que tenien comptes al Principat. Mai s’ha comprovat que fossin tants. Però justament, Villarejo malda davant De Cospedal que no es va voler acudir a aquesta via perquè si s’investigava Andbank, l’entitat andorrana on originàriament i durant molts anys van operar els Pujol a partir de la seva amistat amb el ja traspassat Òscar Ribas i Banca Reig, es podrien posar al descobert connexions dineràries que afectaven Joan Carles de Borbó.

Per aquest motiu, la proposta del comissari hauria estat desestimada i s’hauria desviat l’atenció cap a BPA atès que havia recollit quatre milions d’euros procedents d’Andbank i titularitzats per diversos membres de la família Pujol. Tot plegat acabaria desembocant en la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) amb el suposat objectiu de descobrir més comptes o bé de l’ex-president català o bé d’altres dirigents lligats a l’auge sobiranista a Catalunya, circumstància que no es va donar.

Villarejo també exposa el 2017 a la llavors ministra de Defensa que la vice-presidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui els serveis secrets i molts alts comandaments militars espanyols tenen més bona relació que no pas amb Mariano Rajoy degut que a Sáenz de Santamaría és familiar directa de militars d’alt rang, que la vicepresidenta espanyola està fent mans i mànigues per fer desistir els antics accionistes majoritaris de BPA d’intentar fer sortir a la llum tot l’entramat que hauria portat a fer caure BPA.

LA CAUSA AL PRINCIPAT

El controvertit comissari espanyol no s’ha ‘escaquejat’ del tot de declarar en la causa oberta al Principat, que avança a pas de tortuga. A través de comissió rogatòria internacional, José Manuel Villarejo ha respost en un parell d’ocasions a preguntes de la instructora. Però ho ha fet mentre estava empresonat a Estremera, situació que tampoc li permetia, suposadament, expressar-se amb total llibertat malgrat que sempre ha ratificat el contingut de les seves notes apòcrifes però l’autoria de les quals ha reconegut.

Els impulsors de la causa de les coaccions contra la sobirania andorrana podrien tornar a demanar que el comissari jubilat torni a declarar. És possible, segons que indiquen les fonts, que es torni a insistir davant la batlle perquè urgeixi el testimoni de Villarejo. No obstant, els promotors de l'acció judicial mantenen discreció perquè la batlle instructora pugui treballar amb tranquil·litat. Ara bé, novament el policia retirat hauria de declarar a través de comissió rogatòria ja que té el passaport ‘segrestat’ i una prohibició dictada de sortir del territori nacional espanyol per, almenys, quatre de les causes en què està imputat a l’Audiència nacional espanyola.

Etiquetes: