Aquest dimecres s’ha formalitzat davant de notari la creació del nou organisme, que deriva de la Llei de l’arbitratge i que fa temps que estan cuinant a foc lent Cambra i advocats. Els representants de les dues institucions en l’acte, Jordi Daban i Miquel Bellera, han celebrat la constitució del TAPA. I n’han lloat les seves virtuts, igual com han fet en els seus parlaments les dues persones que se situen al capdavant de l’organisme, els esmentats Raoul-Duval i Correa. Tots dos han mostrat la seva satisfacció per l’elecció, han destacat la neutralitat històrica mostrada pel Principat d’Andorra, una circumstància que a parer de president i secretari general pot ajudar alhora que companyies internacionals triïn Andorra com a seu per a la resolució dels seus litigis -de naturalesa societària, mercantil, de successions…
Raoul-Duval i Correa han ressaltat també l’arbitratge com un molt bon mecanisme de resolució de diferències. Fins i tot d’impagaments. Tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. De fet, el TAPA pretén ser una referència mundial tot i l’elevada competència que té. Nova York, Londres, París, Singapur o París també són places molt fortes en aquesta matèria. De fet, Correa ha destacat que l’arbitratge i el que això genera -“no són només els honoraris dels àrbitres, també els advocats, els pèrits, les despeses en hotels…”, ha detallat- comporta centenars de milers d’euros en les ciutats esmentades. Ha estat en aquest marc que el nou secretari general del també nou organisme ha remarcat que “l’arbitratge és un turisme de luxe” i pretén ser una font de riquesa més per al país.
Raoul-Duval: “la voluntat del TAPA és ser reconegut com un centre essencial, refugi de Justícia, un lloc on els antagonismes s’esvaeixin perquè el món comercial pugui trobar una elecció d’imparcialitat i competència”
Raoul-Duval ha destacat la “reputació indiscutible” i el “caràcter cosmopolita i dinamisme comercial” del Principat per la qual cosa “la voluntat del TAPA és ser reconegut com un centre essencial, refugi de Justícia, un lloc on els antagonismes s’esvaeixin perquè el món comercial pugui trobar una elecció d’imparcialitat i competència”. Correa ha ressaltat que s’han elaborat uns estatuts i es treballa en un reglament “àgil i modern”. I és que amb la voluntat que “Andorra pugui ser la seu de molts arbitratges, nacionals i internacionals, amb la presència dels millors especialistes mundials” no s’escatimaran esforços. “El TAPA també representa una gran responsabilitat per a tots nosaltres”.
I és que com ha remarcat el vocal del Col·legi d’Advocats, Miquel Bellera, els lletrats i la Cambra de Comerç, en una “decisió consensuada”, han apostat per dotar dels mitjans necessaris perquè el TAPA pugui agafar la millor “projecció internacional” possible. D’aquí que s’hagin triat “persones de primer nivell” per situar-les al capdavant, encara que és cert que fins que no arribin els primers casos, el tribunal no podrà realment activar-se. “Hem anat a buscar els millors professionals”, ha destacat la directora de la Cambra, Pilar Escaler.
Escaler també ha explicat que fa molts anys que la Cambra ha rebut peticions relatives a la possibilitat de poder disposar d’un mecanisme arbitral, un sistema amb el qual la institució que dirigeix fa temps que creu encara que ha calgut tot un procés, també legislatiu, per poder posar en marxa tot plegat. Per a Escaler, el sistema arbitral és també molt important per a la “pròpia inversió estrangera”. Es vol “posar Andorra en el mapa” encara que això, ha emfatitzat Bellera, “no arribarà del dia a l’endemà”. S’han de donar molts passos.
Juan Pablo Correa ha explicat, per exemple, que les companyies internacionals han d’inscriure Andorra com a seu arbitral entre les seves clàusules. A banda del reglament, “tothom” ha de fer esforços per generar confiança en el Principat. O perquè Andorra generi confiança com a bon lloc de resolució de conflictes. En aquest sentit, Correa ha explicat que també el sistema judicial, la Justícia, ha de ser de primer nivell perquè en darrera instància, si l’arbitratge no aporta una solució, són els tribunals jurisdiccionals els que han d’acabar resolent. I aquí ha estat quan el secretari general ha trepitjat un gran ull de poll.
Sense solucions per a la Justícia
No són bons moments per a la lírica judicial, al Principat. Immersa en una crisi de magnes i per ara desconegudes conseqüències, si per l’estat de l’administració de Justícia s’hagués de dir si és un bon moment per posar en marxa el Tribunal d’Arbitratge, la resposta és òbvia. Calia demanar al Col·legi d’Advocats pel seu parer, amb Bellera com a representant de n’ens a la taula presidencial i el degà del col·lectiu, Xavier Sopena, assegut a la primera fila dels presents a l’acte-roda de premsa. El vocal del Col·legi ha optat per una versió pròpia del ‘pujolià’ “això no toca”. Miquel Bellera s’ha escudat en què aquest dimecres era dia de TAPA i no de Batllia o de batlles. El Tribunal d’Arbitratge “és una peça més, una peça complementària” del sistema judicial. I com ja havia dit en la seva intervenció inicial, Bellera ha remarcat que “sempre estarem al costat de proposar solucions”.
¿I quina solució hi ha o tenen els advocats per a la Justícia andorrana? “Avui no en tinc cap”, ha insistit Bellera. El pitjor és que potser els que l’haurien de tenir de veritat, la solució, segurament haurien donat la mateixa resposta. Que s’aixequi el TAPA. Un organisme més comença el camí.