Les tres aspirants a jutge d’Andorra a Estrasburg passen el filtre del comitè nacional de selecció

Els responsables del Consell d’Europa encarregats de la designació dels integrants del Tribunal Europeu dels Drets Humans contactaran directament amb Mingorance, El Boudouhi i Quillacq per entrevistar-les personalment a París durant el mes de novembre o desembre

Una imatge exterior de les instal·lacions del Tribunal Europeu dels Drets Humans. ARXIU

Les tres candidates a jutge d’Andorra al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), que com ja va avançar l’Altaveu són Canòlic Mingorance, Saïda El Boudouhi i Patrícia Quillacq- han passat el filtre de la comissió nacional de selecció, composada per sis representants tècnics i experts amb opinió lliure. Una vegada passat el tall andorrà, la llista amb el nom de les tres aspirants s’envia cap al Consell d’Europa per tal que es posi en marxa la valoració dels òrgans d’aquest ens internacional.

Segons el Govern, que la comissió de selecció nacional hagi validat les tres candidates suposa que hi ha prou garanties del coneixement ampli en matèria de drets humans, tant en l'àmbit nacional com europeu, del desplegament constitucional i legal a Andorra dels drets humans, de la jurisprudència del tribunal, així com del funcionament del procediment de selecció. Tal i com ja va explicar l’Altaveu, Mingorance i El Boudouhi ja van ser candidates en la fase anterior, que va decaure perquè el comitè de selecció del Consell d’Europa va refusar la terna atès que el tercer membre en aquell moment, el batlle president David Moynat, no arribava al mínim demandat pels avaluadors. 

Si no hi ha cap incidència, a partir d’ara, en el procés, l’APCE votarà en la pròxima sessió plenària del mes de gener l'elecció del candidat andorrà sobre la base de les recomanacions de la comissió

Quillacq ja va ser candidata fa nou anys i va arribar al tram final -hi havia més de tres aspirants i es va haver de fer una preselecció per part de la comissió de selecció nacional- juntament amb l’advocat Francesc Badia i el magistrat i posteriorment elegit Pere Pastor. Jurista especialitzada en Dret internacional i ambiental, Quillacq estava fora de circuit i just quan s’ha volgut reincorporar a l’administració, de la qual estava en excedència, s’ha acabat presentant a última hora després que li ho suggerís la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor. En efecte, en l’actualitat Patrícia Quillacq és inspectora de professions titulades. El Boudouhi és professora de dret públic a la Universitat Paris 8 Vincennes Saint-Denis amb una destacada experiència en l'àmbit acadèmic. Mingorance ha desenvolupat una llarga trajectòria en l’àmbit judicial a Andorra, sent presidenta del Tribunal de Corts.

Un cop aprovada la llista, el Govern la trametrà al panell consultiu del comitè de ministres del Consell d’Europa que podrà demanar informació complementària o aclariments al Govern, però no realitzarà cap entrevista als candidats. Amb un temps màxim de quatre setmanes, emetrà una opinió sobre el compliment dels requisits de la terna proposada. El president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), ho notificarà a l’APCE qui comunica la terna a la comissió de selecció encarregada de l’elecció dels jutges del TEDH. 

Terna femenina per a Estrasburg: Mingorance, El Boudouhi i… Patrícia Quillacq

La comissió, al seu torn es posarà directament en contacte amb els candidats i organitzarà, durant els mes de novembre o desembre, entrevistes personals a París. Si la comissió referida considera que els candidats reuneixen els requisits, emetrà una recomanació indicant quin és o quines són les candidates millors. En cas contrari, es demanarà al Govern presentar una nova llista. Finalment, l’APCE votarà en la pròxima sessió plenària del mes de gener l'elecció del candidat andorrà sobre la base de les recomanacions de la comissió.