En efecte, segons les fonts del Col·legi d’Advocats (CADA) consultades, els darrers anys hi ha hagut un saldo negatiu de vint efectius. Han entrat molts joves a prestar el servei, que és voluntari, però també hi ha molts advocats més experimentats que també han plegat. El motiu pel qual es deixa de prestar les guàrdies no s’han de donar. S’hi renuncia i ja està. Per tant, és complicat pode establir què passa.
És clar que l’al·licient econòmic no hi és, malgrat que en vista a aquest 2024 i als dos propers anys hi hagi previst, per primer cop en molts anys, una actualització de les tarifes. També el fet d’haver de seguir tot el procediment una vegada es fa una assistència a la policia d’un detingut pot restar motivació a aquells que ja tenen diversos casos per altres vies. El que està clar és que el torn de guàrdia s’ha rejovenit molt, amb el que té de positiu i de no tant positiu.
Ara mateix cobreixen el torn una quarantena de professionals del Dret, que és la xifra justa, han assegurat les fonts consultades, per poder garantir el servei tal i com el va demanar el ministeri. Si la pèrdua d’efectius continués caldria adoptar decisions. O canviar el sistema o establir una altra vegada l’obligatorietat de les guàrdies, circumstància que ja hi havia estat i que tampoc no satisfeia el ministeri per les alteracions que hi havia.
En efecte, els despatxos amb més feina i menys interès en fer les guàrdies, les cedien a altres professionals i resultava que uns pocs advocats acabaven fent moltíssimes assistències, amb les incompatibilitats o assistències poc curoses que això podia suposar. El que està clar, han assegurat les fonts, és que cal cercar al·licients perquè el degoteig de baixes no segueixi i que, ben al contrari, els advocats joves que s’incorporen al col·legi vulguin afegir-se a la roda.
Comentaris (3)