‘Tibada d’orelles’ al fiscal del ‘cas Emperador’ a l’Audiència nacional espanyola

El jutge instructor d’una causa amb lligams al Principat torna a arxivar l’afer en relació amb aquells delictes que van més enllà del delicte fiscal

Comentaris

Una imatge de l'Audiència nacional espanyola.
Una imatge de l'Audiència nacional espanyola. ARXIU

“Els delictes que el ministeri fiscal va qualificar en l’escrit de data 20 de juliol del 2020, entre altres, com amenaces (art. 169 CP), coaccions (art. 171 CP), extorsió (art. 243 CP), contra els drets dels treballadors (art. 311 y ss. CP), contra la propietat intel·lectual i industrial, i prostitució (arts. 187 y ss. CP), i que se sustenten substancialment en els fets reflectits en l’antecedent de fet tercer de la present resolució, no apareixen mínimament justificats, procedint, per tant, al sobreseïment provisional en relació amb tals fets.”

El darrer aute dictat pel jutge instructor del ‘cas Emperador’ a l’Audiència nacional espanyola és clar i rotund. No hi ha delicte, almenys a priori, que no tingui a veure amb l’evasió fiscal. Formalment, aquest afer, que es va començar a investigar el 2011 i que té vincles amb el Principat fins a ser la base de la causa general del ‘cas BPA’, només se segueix pel delicte contra la hisenda púbica i altres que hi van associats com el blanqueig de capitals, l’organització criminal i la falsificació de documents públics i mercantils.

En l’aute en què l’instructor torna a arxivar tots aquells delictes que no tenen a veure amb el delicte fiscal -deixa la porta oberta a acusar per alguna cosa més dos funcionaris, però cap dels empresaris xinesos que, en tot cas, seria els que tindrien una mínima relació amb el Principat a través de Rafael Pallardó-, el jutge torna a donar un contundent cop de puny sobre la taula davant les pretensions del fiscal anticorrupció de seguir furgant.

“No qualsevol fet que algú estigui disposat a retreure o imputar, sinó només aquells que comptin amb base raonable i resisteixin caràcter de delicte, segons examen interí i provisional que ha de realitzar un òrgan judicial”

L’aute, dictat dijous passat, repassa quins són els elements que permeten al ministeri públic voler veure més delictes dels que el jutge considera en el marc del ‘cas Emperador’. I, després, un a un refuta tot l’argumentari. De forma genèrica, l’instructor recorda que s’ha de jutjat “no qualsevol fet que algú estigui disposat a retreure o imputar, sinó només aquells que comptin amb base raonable i resisteixin caràcter de delicte, segons examen interí i provisional que ha de realitzar un òrgan judicial (judici d’acusació)”.

Totes les acusacions formulades pel fiscal es basen en converses telefòniques enregistrades arran de la intervenció de comunicacions. Sobre les amenaces, per exemple, diu que “només existeixen referències d’amenaces entre els interlocutors d’una conversa, però no consta cap mena de declaració de les suposades víctimes d’aquests fets ni cap altra mínima corroboració  que posi de relleu que tals amenaces i coaccions es van materialitzar”.

En relació a la immigració il·legal i altres drets dels treballadors, el jutge manté que “les diligències practicades no permeten establir un relat de fets mínimament indiciaris entorn als tipus penals en qüestió, de forma que pugui acordar-se la continuació de les actuacions per aquests fets amb la seriositat que el procés penal requereix”. I sobre la suposada prostitució, l’aute manté que “no consta la identitat de cap subjecte passiu, ni la concurrència de cap dels elements exigits pel tipus penal. No és que estiguem davant d’indicis fràgils sobre la comissió d’aquest delicte, és que ens trobem en un escenari en què, senzillament, no hi ha cap indici que ens permeti la continuació del procediment per aquests fets”.

Per tant, i amb una contundència clara i rotunda, i deixant novament en una mala posició el ministeri fiscal, el jutge titular del jutjat d’instrucció número 4 de l’Audiència espanyola, José Luis Calama, arxiva novament la causa, que ja està camí de la vista oral, per la majoria de delictes que pretenia l’acusació pública atès que “no apareixen suficientment justificada la seva perpetració”. En aquest sentit, totes les fonts consultades han assegurat que la causa al Principat hauria de decaure atès que el delicte fiscal en el moment de la comissió dels fets que es pretenen jutjar no estaven tipificats com a tals al país.

Comentaris (1)

Trending