En una sentència dictada recentment i que aquest dimecres recull el BOPA, el Constitucional desestima les pretensions de Dolsa i Bringué i conclou que no hi ha hagut cap vulneració durant la tramitació judicial de procés urgent i preferent instat pels dos consellers d’Units per Ordino que denunciaven que amb les suposades irregularitats greus o molt greus hagudes en el vot per dipòsit judicial es vulnerava el dret a sufragi. Els consellers comunals sustentaven la seva acció, fonamentalment, en el fet que el batlle que controla el procediment del vot per correu no va estar permanentment vetllant perquè tot fos correcte i que els sobres amb els sufragis es van dipositar en una caixa de cartró i no en una transparent.
També denunciaven després el perjudici de la suposada inversió de la càrrega de la prova i la participació en les decisions relatives al procediment urgent i preferent instat d’una batlle que era familiar d’un membre de la junta electoral. Però avalant les resolucions especialment de la sala administrativa del Tribunal Superior, el Constitucional es carrega tot l’argumentari pretès per Dolsa i Bringué, que hauran ara d’analitzar si es donen les circumstàncies per portar el cas al Tribunal d’Estrasburg.
El Constitucional recorda que alineant-se a la regulació europea, el batlle el que fa és organitzar i preparar la logística del procediment i garantir que s’han aplicat els protocols escaients. Però que en cap cas pertoca que estigui permanentment al peu del lloc on es rep els electors que pretenen dipositar amb anticipació el vot. “La sentència de la sala administrativa, fonamentant-se en una argumentació que resulta lògica i raonable, manifesta que la càrrega de la prova de les eventuals irregularitats ha de ser acreditada per la part recurrent”, manté el Constitucional.
“No s’ha provat cap infracció del protocol, alhora que el recurs es basa en una mera especulació, com és el coneixement dels vots obtinguts per la candidatura dels recurrents, quan el vot és secret”
I en aquest sentit, “declara que no s’ha provat cap infracció del protocol, alhora que el recurs es basa en una mera especulació, com és el coneixement dels vots obtinguts per la candidatura dels recurrents, quan el vot és secret”. “No obstant això -aprofundeix el TC-, existeixen dues qüestions que han de ser abordades amb detall: la primera, la infracció denunciada pels recurrents relativa a la no existència d’urnes transparents i, la segona, la desestimació de les proves sol·licitades.”
I totes dues també són refutades. En primer lloc, perquè es recorda que de la regulació legal existent i els protocols establerts queda clar que l’urna transparent només hi ha de ser durant la jornada electoral. I aquell dia sí que el batlle de forma personal s’assegura d’introduir els sobres amb els sufragis un per un a l’urna en qüestió. I quant a les proves, i entre altres coses, la sentència que refusa el recurs d’empara considera que “no s’adequa als criteris d’utilitat, de necessitat i de proporcionalitat” la petició d’aportar gravacions de les dependències judicials on es van dipositar els vots.
A més, han mantingut les instàncies judicials, dites gravacions “atemptarien contra el dret a la imatge de terceres persones”. I, finalment, pel que fa a l’aportació dels 456 vots emesos per dipòsit judicial i dels seus sobres corresponents, també s’avala el pronunciament ja enunciat en instància que “no és possible”, perquè “les paperetes no són distingibles dels altres un cop introduïdes a l’urna el dia de les eleccions, i, els sobres, perquè no es conserven”.
En definitiva, tanca el Constitucional, “d’allò que s’ha exposat cal concloure que no ha concorregut cap vulneració del dret a un tribunal imparcial, establert a l’article 10 de la Constitució que en el seu primer apartat declara que ‘Es reconeix el dret a la jurisdicció, a obtenir d’aquesta una decisió fonamentada en Dret, i a un procés degut, substanciat per un tribunal imparcial predeterminat per la llei'; ni a l’article 6 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals”.
Comentaris (1)