Els implicats en l’afer, que sempre han mantingut la seva plena innocència alhora que defensen que sempre van actuar seguint les normes vigents en cada moment, al·legaven en el marc dels dos recursos ara desestimats diverses vulneracions presumptament flagrants de drets fonamentals que haurien d’haver fet que la investigació duta a terme en el marc de l’esmentada causa s’hagués d’anul·lar. O això és el que sol·licitaven els processats, entre els quals, a mida que es va sabent la decisió del Tribunal Constitucional, hi ha un notable enuig atès que l’Alt tribunal ha liquidat la qüestió amb una fonamentació de tot just un parell de pàgines si hi arriba.
Encara que són moltes i diverses les vulneracions denunciades, en essència, d’una banda es considerava que la nota del FinCEN havia de ser declarada nul·la com a punt de partida (notícia criminis) de la investigació atès que hauria estat el resultat de tot un seguit de pressions i xantatges que s’estan analitzant en seu judicial. També es recordava que la batlle que va instruir la causa no tenia competència per fer-ho perquè ja hi havia una investigació oberta sobre l’empresari espanyol Rafael Pallardó, que és l’eix sobre el qual volta la causa general del ‘cas BPA’.
Ara caldrà, en tot cas, que el Tribunal de Corts estableixi un nou calendari per a la represa del judici, mentre els processats avaluen altres possibles accions alhora que consideren molt pobres i premeditats els arguments emprats pel Constitucional
També es remarca entre altres coses que s’haurien obtingut informacions del buidatge dels correus electrònics personals -encara que de l’àmbit laboral- dels processats i, especialment en el segon dels recursos d’empara ara desestimats, que es van incorporar a la causa documentals i converses obtingudes en el marc d’altres investigacions i, fins i tot, fora de la jurisdicció andorrana, incorporació que en altres causes el mateix Tribunal Constitucional havia refutat. Però ara no és el cas.
El TC al·lega, d’una banda, que la nota del FinCEN només és un document informatiu sense valor processal i que per tant, des d’aquest punt de vista, no es pot anul·lar, perquè l’inici de la investigació rau en altres elements de què disposava ja fos la fiscalia, ja fos la policia. Alhora, es considera que no s’investiguen els mateixos fets pels quals també s’instruïa una causa contra Pallardó -i en relació amb el qual, la pròpia BPA intervinguda i dirigida per l’AREB creu que s’està vulnerant el dret a un procés degut en relació amb els processats.
També es considera que pel deure d’informar quan es té coneixement d’irregularitats en l’àmbit financer o, fins i tot, pel que estableix la normativa sobre la matèria, més enllà de comunicacions internes exprés, ha de decaure l’eventual vulneració d’haver accedit a correus privats. Alhora, i quant al segon dels recursos presentats i ara refutats, es considera que la documentació i les gravacions incorporades a la causa ho són no a la peça principal sinó en un annex, i sense valor probatori. Com que la prova s’ha de practicar durant la vista, entén el Constitucional, no es pot considerar que hi hagi hagut vulneració.
Ara caldrà, en tot cas, que el Tribunal de Corts estableixi un nou calendari per a la represa del judici, mentre els processats avaluen altres possibles accions alhora que consideren molt pobres i premeditats els arguments emprats pel Constitucional. De fet, lamenten que s’hagi notificat la desestimació enmig de la celebració de la Cimera Iberoamericana, encara que consideren que la coincidència ja anava bé als magistrats de l’Alt tribunal perquè tot plegat passés de manera discreta i sense pena ni glòria.