El TC analitzarà si és adequat el fet de no investigar el batlle que va comprar un pis embargat

La fiscalia manté la pressió en relació amb el cas del jutge que va adquirir un habitatge en una subhasta tot i haver participat en algunes de les decisions que van acabar portant a l’embarg

Seu del Tribunal Constitucional.
Seu del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional (TC) haurà de decidir si el fet de no posar en marxa una investigació penal en relació amb el batlle que al seu dia va adquirir en una subhasta un habitatge embargat és correcte o no. L’anàlisi l’haurà de fer en el marc d’un recurs d’empara presentat per la fiscalia, que fa temps que manté una pugna d’allò més intensa amb el Tribunal de Corts, i en concret amb el seu president, Josep Maria Pijuan, en relació amb la qüestió.

Recentment, el Tribunal Superior (TS) va avalar la no obertura del procés penal contra el batlle, que va presentar-se a la subhasta i va adquirir el pis -en una promoció de Sant Julià- tot i que al seu dia va adoptar algunes de les decisions que van acabar conduint a l’embarg de la unitat immobiliària entre la qual hi ha l’habitatge que va acabar comprant. Més enllà de la controvertida adquisició, que va suposar també l’obertura d’un expedient disciplinari al batlle, hi ha també una pugna entre òrgans jurisdiccionals (si com a tal s’hi inclou també el ministeri públic) per tal d’investigar o no el jutge.

Edifici de l'Era de Cal Vermell, on està situat l'habitatge de compra-venda controvertida.

Relacionat

Una pugna entre fiscalia i Corts evita investigar el batlle que va comprar un pis embargat

El Tribunal de Corts considerava que no procedia investigar el batlle si no era el cas que la fiscalia presentava una querella. I la querella creia que no tenia els mitjans suficients per analitzar el cas i que calia, una vegada traslladats els fets al Tribunal de Corts, que aquest òrgan jurisdiccional obrís una instrucció per aclarir els fets. Corts mantenia, però, que sense querella no hi havia instrucció a fer i, per tant, es va tancar la via penal contra el batlle.

La fiscalia considera que la forma de fer del Tribunal de Corts vulnera el dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, vulnera el principi del procés degut i, també, se salta el dret i l’obligació de poder gaudir d’un tribunal predeterminat per la llei. I és que el president de la jurisdicció es va atribuir la resolució del cas a ell mateix sense que, a priori, hagués posat l’afer al torn ordinari. Per ara, el TC ha decidit admetre el recurs d’empara i, per tant, procedirà a analitzar el cas.

Comentaris

Trending