A més, l’administració central rep el terreny on hi va haver el despreniment, i el rep a cost zero perquè actualment no té cap valor encara que el Govern alguna que altra funció hi pensa donar. L’administració central també ingressa 3,4 milions d’euros en líquid. Mentrestant, la corporació parroquial rep una parcel·la de sòl urbanitzable i de 17.000 metres quadrats a la zona de Tolse, que va des d’una mica més enllà del River i fins pràcticament l’antic Punt de Trobada. L’acord suposa deixar sense efecte tots els plets. Tots. Inclosos els que enfrontaven els Cachafeiro amb empresaris que ocupaven espais a l’esmentat centre comercial i que també van veure com l’esllavissada els causava notables perjudicis.
El pacte l’han anunciat amb evident satisfacció el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, i el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral. Tots tres s’han mostrat visiblement contents de tancar una ‘guerra’ de plets que podria durar molts anys. El màxim responsable de l’executiu ha parlat de la possibilitat que hi haguessin hagut “litigis eterns” amb els quals “difícilment haguéssim pogut quedar degudament rescabalats”. Espot, que ha agraït la tasca de l’anterior ministre d’Ordenament Territorial, Víctor Filloy, iniciador de les converses, ha destacat el “tarannà constructiu” de totes les parts, i el cònsol lauredià ha celebrat que en aquesta ocasió hi ha hagut “molt sentit comú”.
Espot ha reconegut que una sentència recent -de mitjan juny- de la sala administrativa del Tribunal Superior que desestimava les pretensions dels Cachafeiro de ser rescabalats per l’ocupació de la parcel·la de la Portalada i la seva inutilització degut als murs que s’han hagut de fer per protegir la carretera ha estat un element clau perquè es desencallés l’acord. El pacte, en tota la seva extensió -perquè també afecta privats que estaven confrontats entre sí-, es va tancar divendres.
El Govern es dona completament per rescabalat per part dels Cachafeiro pels aproximadament 6,3 milions d’euros que calcula que va tenir de cost l’actuació que es va haver de fer arran de l’esllavissada i la posterior construcció del dic de protecció de la carretera CG-1. El comú recupera uns 4,2 milions d’euros que suposa, essencialment, la pèrdua de la deixalleria
Espot, Ferré i Majoral han donat explicacions just davant de l’antic hotel Pol, tancat ja des de fa un bon grapat d’anys i que la família Cachafeiro havia adquirit a través d’una subhasta. El 60% de l’immoble (per valor d’uns 2,8 milions d’euros) passa a ser titularitat del Govern i el 40% restant (prop d’1,9 milions més) queda pel comú. Josep Majoral, però, ja ha avançat que la idea és que el Consell General permeti a l’executiu la venda de la seva part de l’immoble i tot l’antic hotel passi a ser comunal, amb la voluntat d’ubicar-hi pisos tutelats o qui sap si la residència universitària.
El titular de Territori i Urbanisme, que ha repassat què és el que li correspon al Govern pet tot plegat ja ha avançat que l’executiu té la voluntat de ‘vendre’ al comú la part que li ha pertocat en virtut del pacte de l’antic hotel Pol, que alguns van criticar que la corporació parroquial no hagués comprat al seu moment, ha recordat Majoral. Raul Ferré, com el cònsol, han incidit amb com de cèntric és l’edifici i ha explicat que malgrat que més tard o més d’hora tot l’immoble acabi a mans comunals, no treu que no hi pugui tornar a haver futures col·laboracions entre les dues administracions segons quin projecte es vulgui tirar endavant en aquell lloc.
Amb l’acord ja plenament tancat i els plets donats per desistits, el Govern es dona completament per rescabalat per part dels Cachafeiro pels aproximadament 6,3 milions d’euros que calcula que va tenir de cost l’actuació que es va haver de fer arran de l’esllavissada i la posterior construcció del dic de protecció de la carretera CG-1, tal i com s’ha encarregat de recordar el titular ministerial. El comú recupera uns 4,2 milions d’euros que suposa, essencialment, la pèrdua de la deixalleria i el fet d’haver hagut de llogar durant quatre anys un espai on ubicar-hi aquesta instal·lació.
ABOCADOR DE RUNA?
Com s’ha dit, el terreny explícitament de la Portalada ha estat cedit a cost zero pels Cachafeiro a l’administració central. Si s’hagués de fer una valoració hores d’ara, ha incidit Xavier Espot, no té cap valor perquè no s’hi pot fer res. “Per això ens vam oposar a què es comptabilitzés res” per aquest terreny. Ara bé, ha destacat el cap de Govern, això no treu que més endavant no pugui tenir un servei. O no se li busqui una sortida. I Espot ha deixat caure una possibilitat. Un abocador. De runa, evidentment.
Tampoc Majoral ha avançat massa que es podria fer als terrenys a la zona de Tolse propietat dels Cachafeiro, però sí que ha deixat entreveure que davant la manca d’espais de titularitat comunal que té Sant Julià, sempre és benvingut un espai com aquell. I qui sap si mai el Govern demana parcel·les disponibles per promoure-hi des del sector privat immobles d’habitatges de lloguer a preu assequible aquella sigui una possibilitat.
Comentaris (5)