El Superior valida la petició de detenció internacional i extradició de la sòcia d’una immobiliària

La dona ara resident a Espanya al·lega que no pot tornar els diners dels quals es va apropiar i que els tribunals li van imposar que havia de reintegrar si no volia entrar sis mesos a la presó i assegura que pateix una malaltia que l’impedeix tornar a Andorra, on no se li podria fer el tractament necessari

La dona es va apropiar de diners de la immobiliària el 2010 i el 2011.
La dona es va apropiar de diners de la immobiliària el 2010 i el 2011. ARXIU

La sala penal del Tribunal Superior ha desestimat el recurs que va interposar fa uns mesos la sòcia d’una gestoria immobiliària que al 2018 va ser condemnada a retornar en tres anys els prop de 90.000 euros que havia ‘aixecat’ a la pròpia societat. En cas contrari havia d’entrar sis mesos a la presó. Com que de moment no ha fet ni una cosa ni l’altra, les altres dues sòcies de l’empresa -ABM Serveis Immobiliaris- van instar l’ingrés a la Comella de la condemnada. Però resulta que viu fora. A Espanya. La Justícia andorrana ha instat la detenció internacional i extradició i és contra aquesta ordre contra la qual va recórrer la dona, que es va apropiar dels diners de l’empresa entre el 2010 i el 2011.

Amb la decisió del Superior, doncs, es valida l’ordre internacional de detenció i, aparentment, les autoritats espanyoles podran reactivar el procés d’extradició, contra el qual de ben segur s’oposarà la condemnada. I és que la dona al·lega que pateix una malaltia a la sang el tractament de la qual no podria seguir a Andorra i menys encara a la presó. Justament, també s’aferra a aquesta malaltia per justificar que de cap de les maneres no pot tornar els diners que al seu dia es va quedar en diverses tongades i disposicions. De fet, també es va quedar diners d’un client. Resulta, però, que des del 2018 fins ara només ha abonat 4.200 dels 87.000 euros en xifres rodones que havia de tornar. I les altres dues sòcies de la immobiliària consideren que se’ls en riu a la cara i per això exigeixen que compleixi els sis mesos de presó -que inicialment eren divuit però es va reduir per un indult dels Coprínceps- ja que dubten que els torni els diners.

La gestora immobiliària va 'distreure' entre el 2010 i el 2011 uns 87.000 euros de l'empresa i més de 12.000 d'un client.

Relacionat

API que es fa l’orni per no haver de tornar els diners que es va quedar ara s’oposa a l’extradició

Al seu dia, quan Andorra va promoure la detenció internacional, les autoritats espanyoles ja van detenir la dona. Però vist que la cercada ja havia promogut accions legals al Principat contra l’ordre dictada, la resolució de la Justícia espanyola va ser alliberar la dona assegurant que quan la situació s’aclarís en la jurisdicció andorrana, ja es reactivaria el cas. I ara s’hauria de donar aquesta situació. En tot cas, s’hauria d’entaular el procés d’extradició i en seu espanyola podrà al·legar la malaltia i les autoritats del país veí hauran de decidir si la dona es troba en condicions de ser extradida o no. Perquè aquest va ser un dels arguments de la fiscalia per oposar-se al recurs promogut per la defensa de la dona. Com que no està a disposició de la Justícia andorrana, no es pot valorar en quina situació es troba.  

De fet, durant la vista, tant el ministeri públic com la representació de les dues sòcies que van veure com la tercera en discòrdia els pispava una bona quantitat de diners, van posar sobre la taula el fet que no hi ha cap informe d’abast real que exposi amb claredat què li passa i quina afectació té. La condemnada al·lega que al tomb seu i la seva economia gira el nucli familiar integrat pel seu pare, ja jubilat, i una filla que, tot i ser major d’edat, està estudiant. Ara caldrà veure si la dona continua pledejant davant la jurisdicció andorrana o s’estima més defensar a Espanya l’oposició a l’extradició.

Comentaris (2)

Trending