Preguntats sobre la qüestió pels canals oficials, tant el ministeri de Salut com el SAAS han preferit no manifestar-se. També guarden silenci els familiars fins que no adopti alguna resolució el ministeri fiscal. Es preveu que més aviat que tard hi hagi algun pronunciament de la fiscalia en relació a si decideix arxivar el cas o, per contra, si observant algun indici de negligència o presumpte delicte enviar el dossier a la Batllia perquè s’ampliï el marc d’investigació.
Fonts sanitàries han admès que han estat diversos els professionals del SAAS que ja han prestat declaració davant el ministeri públic per aquesta causa. De fet, la documentació recollida pel fiscal Borja Aguado, que lidera aquest cas, és més que notable, segons que han explicat altres fonts consultades. Entre els sanitaris, encara que hi ha coneixement que s’estan fent les diligències corresponents, el tema s’evita. Els que van viure la situació més de prop, però, especialment per la falta de mitjans, sí que esperen que s’aclareixi tot plegat i si hi ha responsabilitat d’algú, que s’assumeixi.
Sobre la taula, es qüestionen múltiples decisions. Des d’algunes directrius que hauria donat la direcció del Cedre fins als respiradors que s’haurien adquirit i mai no van funcionar perquè no tenien, suposadament, totes les peces necessàries. O la manca de material com ara EPIs i el fet que molts sanitaris haguessin de reutilitzar bates i fins i tot usar bosses d’escombraries
Entre els sanitaris que ja han acudit a la Seu de la Justícia a testimoniar, n’hi ha alguns dels que van tractar directament en els moments de màxima expansió del coronavirus amb alguns dels residents del Cedre que van acabar morint a causa de la malaltia o amb la infecció. Les preguntes que els responsables de la fiscalia duen a terme anirien molt íntimament lligades a la tasca que emprava cadascuna de les persones a qui prenen declaració.
El cas deriva de la posada en coneixement de la fiscalia per part de diversos familiars de difunts -n’hi va haver 47 en la primera onada de la pandèmia directament relacionats amb el Cedre, un índex altíssim- de tot un seguit de fets que es consideren anòmals. La denúncia, per dir-ho d’aquesta manera, es va interposar després de no obtenir prou suport d’alguns advocats als quals haurien acudit per estudiar eventuals querelles criminals i abans que pogués prescriure l’afer.
Sobre la taula, es qüestionen múltiples decisions. Des d’algunes directrius que hauria donat la direcció del Cedre -llavors exercida per Mercè Escrig- i que haurien deixat desprotegits tant a professionals com a residents fins als respiradors que s’haurien adquirit i mai no van funcionar perquè no tenien, suposadament, totes les peces necessàries. I això passant per la manca de material com ara EPIs i el fet que molts sanitaris haguessin de reutilitzar bates i fins i tot usar bosses d’escombraries com a protecció.