Sense sancions a batlles o magistrats per les dilacions indegudes de processos judicials

El Consell Superior de la Justícia espera tenir en un termini breu de temps els informes d’inspecció per identificar els motius dels retards que han comportat vulneració del dret a un judici de durada raonable, però s’avisa que serviran “per aplicar solucions” però no per obrir “expedients disciplinaris”

Fiñana i Rossell, durant la roda de premsa.

El Consell Superior de la Justícia no preveu, almenys d’inici, imposar sancions a batlles o magistrats per les dilacions indegudes que s’han produït els darrers temps. Cert, s’ha fet un procés d’inspecció dels casos que s’han donat en els últims tres anys, però la voluntat és “trobar on han estat el problema” i “buscar solucions” que, això sí, “no seran automàtiques ni immediates”. El desig, s’ha assegurat, és buscar una Justícia “més ràpida, efectiva, transparent i eficaç”. A això també ha d’ajudar la culminació, a priori al setembre, de totes les contractacions previstes al pla de xoc i la implementació -al febrer- de l’expedient electrònic.

El president del CSJ, Josep Maria Rossell, i el vicepresident, Antoni Fiñana, han volgut fer balanç de la feina feta en el primer any al capdavant de l’entitat i, justament, han posat en relleu que, en aquests mesos, s’han analitzat des del servei d’inspecció aquells casos que, entre 2021 i 2023, van acabar amb una sentència del Constitucional o del mateix Superior on s’admetia una dilació indeguda que havia suposat una vulneració del dret a un judici de durada raonable. Una quarantena, ha apuntat Rossell. “Ens han transmès tota una sèrie d’informes amb tota una sèrie de qüestions”, ha indicat.

Entre aquestes, ha apuntat, hi ha diversos. “Hi ha una mica de tot: casos que són complexes o altres en què no hi ha hagut prou recursos”, ha comentat el president del CSJ, tot indicant que, en aquests darrers, “esperem solucionar-ho amb el pla de xoc”. De fet, ha afirmat que “no sempre ha de ser per negligència, sinó que la majoria de les vegades són per situacions com les que hem esmenat”.

Al setembre es confia completar el pla de xoc en matèria de personal amb la contractació de 13 oficials de Batllia i al febrer l’expedient judicial electrònic es posarà “sí o sí” en marxa

Ara bé, Fiñana ha deixat clar que “el treball que hem portat a terme, que ha estat laboriós, no s’ha fet amb la voluntat de sancionar ningú, sinó per constatar si havia existit un mal funcionament, que efectivament hi ha estat i amb la voluntat de constatar quin ha estat i on està el problema i cerca solucions”. A priori, per tant, no pas per obrir expedients sancionadors. El vicepresident sí que ha avisat, això sí, que quan es tinguin les solucions “seran complexes i s’han d’implementar en el temps, no seran ni automàtiques ni immediates”. Ara bé, es té clar que “s’ha d’anar cap a una Justícia més ràpida, efectiva, transparent i eficaç”.

I en aquest objectiu, entén Rossell, un aspecte clau serà el pla de xoc que, en allò que refereix al personal, s’està ultimant. Al setembre s’espera completar el procés per contractar tretze oficials de Batllia. Per tant, es culminaria el total d’entre 24 i 25 nous treballadors que s’havia marcat com a objectiu.

I, al febrer, “sí o sí”, s’activarà l’expedient judicial electrònic, clau, s’entén per agilitzar tots els processos judicials. Al llarg d’aquests mesos, ha apuntat Fiñana, es completaran tots els processos necessaris per fer-ho possible, com ara la integració dels diferents actors, culminant amb el col·lectiu més nombrós, els advocats. “Tots els tràmits es faran per via telemàtica i s’abandonarà el paper. Esperem que les incidències que puguin sorgir seran tractables i permetran fer funcionar el sistema”, ha manifestat.

I, a partir de llavors, caldrà temps per avaluar els resultats de tot plegat. Rossell, però, no ha negat que, en el futur, poden sorgir noves necessitats. “Això és una cosa que va canviant. Ens haurem de donar un termini un cop completat i es posi en marxa l’expedient electrònic per veure si calen altres incorporacions”, ha avançat el màxim responsable del CSJ.

Un Rossell que, paral·lelament, també ha destacat altres tasques que s’han fet al llarg d’aquest primer any al capdavant de l’ens. Per exemple, ha posat sobre la taula els diferents reglaments que s’han elaborat o l’aprovació del Codi ètic de conducta. També ha valorat positivament l’aposta per l’impuls de diferents formacions per als membres de la Justícia i altres activitats obertes a la ciutadania.

Etiquetes: