Sense notícies de la ‘lobbista’ Meritxell Mateu

Quatre companys al Consell General de l’ex-parlamentària demòcrata -Ladislau Baró, Carles Enseñat, Patrícia Riberaygua i Sílvia Bonet- i l’ex-ministre Jordi Alcobé asseguren que l’antiga consellera mai els va pressionar per canviar cap llei

Jordi Alcobé i Ladislau Baró arribant a la Seu de la Justícia per prestar testimoni.

Consellera general col·laborant amb una entitat bancària, sí. Lobbista, no. O aquesta és la sensació que van tenir quatre ex-companys de Meritxell Mateu al Consell General durant la legislatura 2011-2015. Tampoc l’ex-ministre Jordi Alcobé va considerar mai ni que l’ex-parlamentària usés informació que li arribava de l’àmbit polític ni que maniobrés per canviar cap llei. Alcobé, com Ladislau Baró, Patrícia Riberaygua, Sílvia Bonet i Carles Enseñat, han declara aquest dijous davant el Tribunal de Corts en qualitat de testimonis.

Testimonis en el cas que té com a acusats -aparentment cada vegada amb menys força- per tràfic d’influències i corrupció la citada ex-consellera i l’ex-CEO de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel. Suposadament, el banc hauria contractat la parlamentària perquè facilités canvis legislatius per un projecte que BPA pretenia dur a terme. Un ‘hub’ de portatges salarials orientat al mercat iberoamericà. Escoltant els processats la primera sessió de la vista, tot plegat hauria decaigut una mica molt. I els testimonis, aquest dijous, han acabat de treure ferro a l’afer.

Preguntada directament Sílvia Bonet pel president del tribunal, Josep Maria Pijuan, si mai va tenir la sensació que Mateu feia de lobbista, l’ex-consellera primer socialdemòcrata (PS) i després d’SDP ha assegurat rotundament que no. Però és que la resta de companys han vingut a dir, d’una manera o altra, el mateix. Entre altres coses perquè les esmenes no eren cosa d’una persona sola sinó del conjunt del grup. Del grup demòcrata en el cas de Mateu. Fins i tot ha perdut força una possible acusació per ús d’informació privilegiada.

“Una consellera rasa què vol que modifiqui?!”

Alcobé, que més que parlar dels possibles delictes ha explicat allò que mai no va explicar públicament com a ministre per argumentar com és que el projecte que treballaven amb Allianz, IMC i fins i tot amb Monitor Group no va reeixir, ha assegurat que eren els promotors privats els que aportaven la informació més que no pas l’executiu informar el privat. “El privat ens informava a nosaltres de coses confidencials, privades”, i no pas al revés, ha dit obertament l’ex-ministre d’Economia i Territori davant el tribunal.

Jordi Alcobé és, dels sis testimonis que han comparegut al Tribunal de Corts, qui durant més estona ha declarat. A banda dels cinc polítics o ex-polítics, també ha comparegut un ex-directiu de BPA que tot just ha estat tres minuts davant dels magistrats. L’ex-president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha reconegut que Meritxell Mateu li va explicar l’oferta “de col·laboració professional amb una entitat privada” que tenia per fer “feines d’assessorament en l’àmbit d’hub de gestió de recursos humans”.

CAP PROBLEMA

Era ja amb la legislatura iniciada i al final de la conversa li va reconèixer que l’entitat privada era BPA. “No hi havia problema llevat de les incompatibilitats, que n’hi ha algunes, poques, en relació amb la llei general.” Però fins i tot sabent que col·laboraria amb BPA, no hi va haver inconvenient “mentre satisfés la dedicació ampliada” que tenia Meritxell Mateu al grup. En efecte, era consellera general a plena dedicació. Després d’aquella conversa “no vaig tornar a sentir parlar d’aquesta qüestió”.

Carles Enseñat, actual president demòcrata, ha explicat que no sabia de la col·laboració professional de Mateu. “No ho sabia fins que la premsa ho va publicar”, ha explicat l’encara conseller general, que també ha declarat que la demanda de la portabilitat salarial era una petició de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA). Patrícia Riberaygua ha confirmat que “les esmenes es tractaven com a grup” i que Meritxell Mateu “no va comentar mai entrar una esmena sobre la CASS”, que és una de les sospites que serveixen per sustentar l’acusació.

Alcobé ha assegurat que eren els promotors privats els que passaven informació confidencial a l’administració i no pas al revés

I Alcobé, que ha estat el segon en declarar aquesta jornada i que ha dit que el projecte al tomb del qual gira l’afer judicialitzat “no era prou madur per fer-se a Andorra en aquell moment”, ha explicat que les seves converses amb Mateu sobre la qüestió eren molt puntuals i esporàdiques. Tot i ser parella no vivien junts, ha deixat clar l’ex-ministre, que també va estar processat però, en canvi, se li van arxivar totes les acusacions. En canvi, era més habitual que tractés la qüestió amb Joan Pau Miquel o altres agents privats. I no pas d’amagatotis. Sinó en el marc de la comissió interministerial que havia promogut el Govern perquè considerava el projecte proposat per BPA com d’alt interès per al conjunt del país.

La vista es reprendrà dijous de la setmana que ve amb més testimonis, entre els quals altres ex-companys parlamentaris de Mateu a l’època. Vaja, una desfilada de polítics en tota regla per la Seu de la Justícia.