Com ja havia passat anteriorment en algun cas, pel fet de quedar-se sense advocat s’atorguen deu dies perquè aquell acusat que no té defensor en designi un de nou. El president de la sala, Enric Anglada, després d’una estona de retirada dels magistrats per deliberar davant l’anunci de Silvestre, ha explicat que s’acceptava la renúncia del lletrat i aquest fet “obliga a suspendre en el moment actual el judici fins que el puguem reiniciar”. Els processats que s’han quedat sense advocat tenen deu dies per designar-ne de nou. I sinó, ha deixat clar Anglada, es designarà advocat d’ofici.
En qualsevol cas, la represa, si els advocats que es designen no estan treballant ja en la causa, va per llarg. Qüestió de mesos fins i tot. Perquè caldrà que el tribunal doni un marge de temps suficient als nous lletrats defensors a estudiar la causa. I el sumari són uns 300.000 folis, poca broma. Per tant, ara mateix és poc clar poder determinar quan serà la represa de la vista. Si es tracta d’advocats que ja estan treballant en el cas, en dues setmanes s’hauria de tornar a posar en marxa el judici.
MOTIUS
En tot cas, Silvestre ha anunciat la seva decisió en reiniciar-se aquest dilluns per segon cop el judici. I és que és un primer moment la vista s’ha aturat poc més de dues hores per resoldre una primera demanda que havia fet el mateix advocat en relació amb un dels seus clients, que està de baixa per una lesió traumatològica. Una vegada el president de la sala, Enric Anglada, ha anunciat que tirava endavant la vista, el lletrat ha exposat els motius que el portaven a deixar la defensa de mitja dotzena dels processats, que ja estaven al corrent de la situació.
“No dic que el tribunal i la Justícia andorrana no siguin imparcials, no dic que el tribunal o la Justícia andorrana siguin corruptes”, però que la seva “percepció personal” és una altra i això “m’obliga a fer una objecció de consciència i no poder continuar fent la defensa dels meus clients”
L’advocat ha deixat clar que per una qüestió “anímica, personal i de consciència” es veia obligat a renunciar a la defensa dels seus clients, als quals ja els havia exposat la situació. Silvestre ha deixat clar que “no dic que el tribunal i la Justícia andorrana no siguin imparcials, no dic que el tribunal o la Justícia andorrana siguin corruptes”, però que la seva “percepció personal” és una altra i això “m’obliga a fer una objecció de consciència i no poder continuar fent la defensa dels meus clients”.
El lletrat, que ha explicat també que hi ha raons d’ordre mèdic que li fan fer un pas al costat, ha exposat que “deixaré totes les defenses de totes les causes derivades de la causa BPA. Aquesta i tota la resta i que cadascú faci el que hagi de fer”. “No em trobo amb forces de continuar aquesta vista”, ha indicat en un parell d’ocasions durant el seu breu al·legat, en què ha deixat entreveure que tot plegat és una mena de farsa de la qual no vol continuar participant.
“Si he estat jo qui ha posat pals a les rodes, ja no hi haurà més pals a les rodes”, ha afirmat un Silvestre capcot però clar i contundent que ha lamentat els atacs que ha rebut tant per part d’algunes de les parts presents en les causes -ha destacat, això sí, el respecte recíproc cap als magistrats que componen actualment el tribunal tot i algunes, moltes, diferències, en certs moments- i de mitjans de comunicació. Alhora, també ha ressaltat les diferències que manté amb altres companys que exerceixen la defensa dels processats.
“Al contrari del que s’ha pensat a vegades, que hi havia una defensa coordinada”, aquesta situació no s’hauria donat. “Jo veig les coses d’una forma, els meus companys d’una altra. O jo estic equivocat o ells estan encertats”, ha apuntat just abans de tornar a remarcar que “no em trobo amb forces de continuar amb aquesta vista” i ha demanat al tribunal que el deixés absentar-se de la sala i a partir d’aquí s’adoptessin les decisions que es considerin més escaients. Però tot plegat no s’ha resolt fins que els magistrats no han tornat de deliberar i han anunciat una nova suspensió de la vista.
La queixa d’un dels acusats que no hi pot ser
Abans que el judici s’hagi hagut de suspendre ‘sine die’, la vista ha hagut d’estar dues hores i mitja aturada. El Tribunal de Corts ha acabat desestimant la petició del mateix advocat que després ha renunciat que demanava en nom d’un dels seus clients que s’aturés la vista fins que ell no hi pogués ser present. L’acusat en qüestió està de baixa per haver-se fracturat la tíbia i el peroné i creu que jugant-se tants anys de presó com es juga -és un dels principals acusats- la seva presència és imprescindible. Els magistrats no ho entenen així. De fet, el Tribunal de Corts ja havia resolt la qüestió el 7 de gener la petició feta dos dies abans pel processat, que va advertir de la seva situació física. Els magistrats consideren dispensat l’acusat i no han atès la sol·licitud de l’advocat de l’implicat, que creu que en tractar-se d’un judici a un conjunt de persones a qui es considera que estaven totes elles organitzades per blanquejar la presència del seu representat fins aquest dilluns era cabdal. I per això ha presentat diversos informes mèdics evidenciant que li era impossible traslladar-se diàriament a la Seu de la Justícia. El tribunal ha encarregat d’urgència un informe forense per valorar la situació. I després de rebre’l -el forense creu que la lesió no l’impedeix presentar-se a la vista- ha anunciat que desestimava la suspensió de la vista alhora que es mantenia la tramitació de l’incident de nul·litat de la decisió adoptada pel propi tribunal el 7 de gener. És a dir, en paraules planeres, que tira endavant el recurs contra la resolució per la qual el Tribunal de Corts ja va descartar en un primer moment aturar el judici per la lesió del processat en qüestió.
Comentaris (7)