Mentre es continuen tramitant les accions pertinents tendents a deixar sense efecte l’esmentat acord, que s’hauria subscrit durant el mes de juliol, d’entrada el que es vol aconseguir és que els titulars de la casa de canvi no puguin fer i desfer amb els diners que pertanyen, suposadament i en gran mesura, dels ciutadans argentins que estan promovent les accions legals.
El recurs que es farà ara es presentarà davant la Justícia Federal Penal. Alhora, però, segons les fonts consultades, es farà arribar una còpia al president de la nació, Javier Milei, el ministre de Justícia, el secretari anticorrupció i a la fiscalia on es tramita, a Buenos Aires, la denominada ‘causa dels quaderns’, a la que pertany la investigació de la ‘Ruta del diner K’, en referència a la família Kirchner.
I és que segons han acabat confessant molt després de l’esclat de l’afer BPA, Jonestur hauria activat tot un seguit de hòldings que, a través de societats panamenyes, haurien blanquejat diners procedents de la corrupció que presumptament va cometre l’entorn de l’expresidenta argentina. El mateix canal que es va fer servir per desviar diners fora d’Argentina de determinada procedència, també es va utilitzar per expatriar els diners dels dipositants anònims, que ingressaven els seus estalvis a la casa de canvi i mai es van pensar que els seus diners poguessin sortir de Mar del Plata.
Un dels arguments per intentar bloquejar la disponibilitat dels diners bloquejats a Andorra per part dels titulars de Jonestur seria, justament, que, a banda de ser diners que no els corresponen, estan barrejats amb fons que tindrien una procedència il·lícita. A més, el fet d’haver enganyat o no informat els clients de la casa de canvi de la destinació dels dipòsits també tindria un component delictiu que tot plegat fa, a criteri dels advocats dels clients de Jonestur, que els responsables de l’empresa no en puguin fer cap ús.