Reactivació descafeïnada de la investigació del ‘cas Valora’

Més d’una dècada després que comparegués per darrera vegada, l’únic processat per l’afer que va fer ‘desaparèixer’ 22 milions d’euros dels que gestionava la desapareguda gestora de capitals torna a la Seu de la Justícia negant-se a respondre moltes preguntes o responent amb evasives

Comentaris

El rètol de Valora a la porta del de la que va ser la seva seu, des de fa anys desmantellada.
El rètol de Valora a la porta del de la que va ser la seva seu, des de fa anys desmantellada. ARXIU

Les tibades d’orelles, dues o tres en poc temps, del Tribunal Constitucional (TC) als tribunals ordinaris per la deficient investigació del ‘cas Valora’, especialment per la lentitud en indagar què és el que va fer que acabessin ‘desapareixent’ 22 milions dels que gestionava l’ara desapareguda gestora de capitals, ha fet reactivar, encara que a mig gas i de forma descafeïnada, la instrucció de l’afer, que va esclatar a principi del 2007 i que només manté un processament. L’exdirector general de la financera, Xavier Felipó, continua sent l’únic acusat de tots els mals de Valora.

Felipó, justament, va haver de retornar fa poques setmanes a la Seu de la Justícia després de més d’una dècada sense fer-ho. L’actual instructora del cas, Azahara Cascales, volia tornar a escoltar la versió de l’ex-màxim responsable executiu de la gestora. Una de les persones afectades pel forat generat per Valora a través d’un compte òmnibus que gestionava més de 60 milions a principi d’aquest segle que encara manté forces per defensar els seus interessos hauria sol·licitat la compareixença de Felipó.

Segons fonts properes a l’esmentada afectada -formalment són 83 els perjudicats que estan personats en la causa, sigui a través d’una querella criminal o a través d’altres vies legals malgrat que la immensa majoria d’aquests han deixat de ser actius- tant la batlle com el representant del ministeri fiscal s’haurien mostrat del tot “proteccionistes” amb el processat, impedint la seva representació lletrada fer segons quines preguntes. De fet, són diversos els perjudicats que lamenten la manca d’interès en aclarir els fets.

Felipó va respondre amb evasives moltes de les preguntes plantejades o, simplement, assegurava no recordar moltes de les qüestions que se li posaven damunt de la taula. Sí que va explicar que continua vinculat en el negoci familiar i que per aquesta contribució rep el salari mínim, tot remarcant així serioses dificultats econòmiques

En aquest sentit, segons les fonts consultades, el fet que la majoria d’afectats fos de nacionalitat espanyola hauria portat les autoritats andorranes, a tots nivells, a desentendre’s del cas. Tots aquests clients de Valora, residents majoritàriament a la província de Barcelona i al tomb dels cinquanta anys quan va esclatar l’escàndol, van arribar a la gestora andorrana a través de Fibanc. Aquesta entitat bancària emprava suposadament Valora com a ‘eina pont’ perquè els seus estalvis, molts en efectiu, acabessin aparentment a Andbank.

De fet, aquest triangle està descrit en moltes de les querelles presentades al seu dia però, per ara, no s’hauria investigat mai aquesta línia. Sobre aquesta qüestió, ni la batlle ni el fiscal no van permetre fer cap pregunta al representant legal de la perjudicada que manté activa la batalla legal per mirar d’aclarir què va passar al tomb de la gestora de capitals que va acabar fent fallida després de ser intervinguda per l’INAF i que el seu actual president, Raül Gonzàlez, en fos nomenat llavors un dels liquidadors judicials. De fet, i d'aquí la tibada d'orelles del Constitucional, la fiscalia i la Batllia no han respost a la petició de diligències feta per l'esmentada part fa més de tres anys.

Segons fonts judicials, Felipó va respondre amb evasives moltes de les preguntes plantejades o, simplement, assegurava no recordar moltes de les qüestions que se li posaven damunt de la taula. Sí que va explicar que continua vinculat en el negoci familiar i que per aquesta contribució rep el salari mínim, tot remarcant així serioses dificultats econòmiques. De fet, segons les fonts, l’exdirector executiu de Valora no tindria res al seu nom des de poc després de l’esclat de l’escàndol que va portar desenes de persones a perdre bona part sinó tots els estalvis que havia confiat a Valora.

Valora havia tingut la seva seu a Galeries Plaza.

Relacionat

Catorze anys i un dia: ‘cas Valora’, cas obert

Des de l’inici, els propis liquidadors judicials -l’esmentat Raül González i també Jordi Alcobé- van posar de relleu anomalies delictives. Apropiacions indegudes, administració deslleial, falsificació documental… Un conjunt de presumptes delictes que altres experts haurien confirmat. De fet, a l’inici de tot plegat la pròpia fiscalia va avalar l’eventual empresonament de Felipó més per a la seva pròpia protecció davant eventuals reaccions d’alguns dels clients de Valora que no pas com a reprimenda pels perjudicis suposadament causats. Però ha anat passant el temps i els afectats lamenten que a diferència d’altres casos financers, no s’ha tingut cap interès en treure l’entrellat d’un afer que fins i tot té algunes ramificacions que podrien entroncar amb el ‘cas Pujol’.

Alguns dels perjudicats, com l’afectada la intervenció de la qual hauria originat ara la quarta compareixença de Felipó a la Batllia, la darrera de la qual, fins aquest abril, el juliol del 2010, estarien sol·licitant que s’afegeixi a la llista de delictes que s’imputen a l’ex-director de Valora, com a mínim, el de blanqueig de capitals. I, també, es pretén aconseguir que es deixi sense arxiu l’acusació formulada, per exemple, contra Fibanc o Andbank, entitats que els afectats creuen que tenien el seu propi paper en tot un entramat que finalment, pel risc assumit pels gestors de la financera, i pel forat generat, ells mateixos no van poder aguantar més i posant en coneixement de les autoritats la situació que estaven vivint van deixar al descobert el ‘pastel’.

Comentaris (6)

Trending