Carine Montaner defensa en el judici que “un sou públic pagat amb diners públics ha de ser públic”

La líder d’Andorra Endavant es juga dos anys d’inhabilitació per haver presumptament revelat el complement extra que cobrava Ferran Costa com a president del grup liberal; la parlamentària assegura que mai va treure la informació de l’esfera política i que “arran d’un error humà s’ha pogut millorar la transparència”

L'advocat Alfons Clavera i Carine Montaner es preparen per entrar a la sala de vistes.

La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha defensat davant la sala penal del Tribunal Superior (TS) que “un salari públic pagat amb diners públics, es publiqui o no, ha de ser públic” i ha recordat que “arran d’un error humà”, el de la treballadora de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que li va entregar els fulls del grup liberal quan li pertocaven els de Terceravia, “s’ha pogut millorar la transparència”. Montaner també ha explicat que mai va treure la informació sobre el complement salarial que s’havia assignat el llavors president liberal Ferran Costa “fora de l’esfera política”.

El Tribunal Superior jutja la parlamentària per un presumpte delicte de revelació de secrets arran que transcendís, el segon semestre del 2020, que Costa, a banda del salari assignat com a president de grup parlamentari (4.000 euros en xifres rodones), s’havia assignat un complement d’uns 2.000 euros via l’assignació pública que rebia el seu grup i, a més a més, percebia dietes i despeses de desplaçament. Carine Montaner es juga ser inhabilitada durant dos anys del càrrec que ocupa, que és el que li demana la fiscalia, l’única que manté l’acusació després que Costa retirés la querella que havia interposat el gener del 2022, “quan els salaris ja es publicaven a la web” del Consell General.

La parlamentària ha admès que veure el que cobrava Costa la va indignar. “Per a mi era un abús. Que ho podia fer? Sí, hi havia un buit legal que li ho permetia. Era ètic? Per mi, no. Era lògic? Tampoc”

La consellera general d’Andorra Endavant ha exposat a partir de la primera pregunta del fiscal general, Xavier Sopena, allò que ja se sap des de fa temps. Que va rebre una documentació errònia per part de la CASS -que aquest dimarts s’ha sabut que va comportar l’obertura d’un expedient disciplinari contra la treballadora que va cometre l’error-, el març del 2020, i a partir d’aquí va exposar, primer, als membres del seu grup parlamentari la situació i, després, a d’altres representants polítics. “No vaig ser jo qui va filtrar res a la premsa”, ha deixat clar Montaner.

La parlamentària ha admès que veure el que cobrava Costa la va indignar. “Per a mi era un abús. Que ho podia fer? Sí, hi havia un buit legal que li ho permetia. Era ètic? Per mi, no. Era lògic? Tampoc”, ha exposat Montaner, que ha deixat clar que “ningú hauria pensat que un president del grup parlamentari es fixaria un complement” al marge de la retribució fixada pel Consell General. Des d’aquell moment, la llavors parlamentaria de Terceravia impulsa un canvi del reglament perquè no pogués passar un fet com el protagonitzat per Costa. Tot plegat va agafar més revolada al juny del 2020.

Llavors, arran de la crisi econòmica derivada de la pandèmia sanitària, qui en aquell moment era síndica general, Roser Suñé, va exposar la necessitat de dur a terme una rebaixa salarial dels càrrecs parlamentaris. Va ser llavors, que la situació ‘descoberta’ per Montaner, que ja havia estat comunicada a d’altres parlamentaris, es va estendre a noves persones. De fet, l’actual presidenta d’Andorra Endavant ha recordat que mentre només ho va saber un cercle de persones properes a ella, no va transcendir res. Quan hi va haver més polítics coneixedors del cas, poc després va transcendir a la llum pública.

Carine Montaner, al centre, entre l'advocat Alfons Clavera i el conseller Marcos Monteagudo, esperant per entrar a sala. | Toni Solanelles

“Li vaig dir a la síndica que de cap manera volia que sortís de l’esfera política perquè si transcendia tacaria la imatge del Consell”, ha afirmat Montaner, que també ha insistit de les diferents contradiccions que hauria mostrat durant tot de temps Costa. La parlamentària, que ha afirmat que va destruir la documentació en paper però no té tan clar si va fer el mateix amb la que va digitalitzar, assegura que “arran d’aquest error -el de la CASS- s’ha pogut millorar la transparència”

Durant el tram final de la seva declaració, la líder d’Andorra Endavant ha lamentat el patiment que li ha generat tot el procés, que ha assegurat que de ben segur també ha tingut impacte en Ferran Costa. “Jo no li vull cap mal a ningú”, ha indicat, tot i assegurant que “li hauria pogut interposar diverses querelles” perquè l’hauria acusat de populista i altres coses. “En política s’ha de tenir cintura”, ha indicat també Montaner, que s’ha vantat de tenir “el record de totes les etiquetes que mai s’han posat en política”. Però malgrat que sobretot a nivell de família “hem passat per moments difícils”, ho ha entomant amb un “el que no mata, reforça” i també ha afirmat que li “sobta que en aquest país, algú que intenta corregir les disfuncions, no estigui protegida” perquè d’aquesta manera “tothom callarà” i mai no se solucionarà res.

ABANS D’ENTRAR

Montaner, que ha recordat vàries vegades que “un salari públic, per definició, és públic, es publiqui o no” i ha arribat a dir que hi havia companys del grup de Costa que no sabien el que cobrava, ha començat responent les preguntes del fiscal davant dels magistrats que composen la sala. Presideix el tribunal el màxim responsable de la jurisdicció, Yves Picod, i està assistit per dos teòrics civilistes, Jaume Tor i Alexandra Cornella. Posteriorment ha començat a respondre les preguntes de la defensa, que exerceix l’advocat Alfons Clavera. Durant la jornada d’aquest dimarts i demà, dimecres, es preveu que desfilin per la sala una bona colla de càrrecs electes o excàrrecs polítics del país.

Carine Montaner en entrar a la Seu de la Justícia acompanyada del seu advocat, Alfons Clavera. Toni Solanelles

L’interrogatori s’ha iniciat una estona abans de les 10 del mati. Carine Montaner ha arribat a la Seu de la Justícia poc abans de les 9 del matí, quan les dependències judicials encara estaven tancades al públic. Somrient i aparentment tranquil·la, ha saludat en arribat alguns familiars o companys de partit, com Marcos Monteagudo, que ja l’esperaven a la porta del recinte judicial. “Si Justícia hi ha en aquest país he de ser declarada innocent”, ha afirmat Montaner, que ha assegurat que es faran moltes preguntes aquestes jornades sense repartir culpes.

“Que una consellera general sigui perseguida per un salari públic és de ciència-ficció”, ha manifestat la parlamentària abans d’entrar dins el recinte judicial i ha assegurat que amb el codi de conducta i totes les normatives relacionades amb la transparència que són vigents al Principat ha de sortir necessàriament absolta. Ja a la sala s’ha referit a recomanacions com les que fa el GRECO, que demana, fins i tot, que es publiqui el patrimoni dels càrrecs públics. “I no dins d’un sobre dipositat davant d’un notari”, com és el que passa hores d’ara al Principat.