Els quatre clubs que s’havien presentat per ‘reforçar’ l’acusació en el ‘cas Cautxú’ desisteixen

Gairebé quatre anys després, Inter d’Escaldes, UE Santa Coloma, l’Encamp i la Massana han renunciat a continuar sent actors civils en la causa que es manté oberta contra els que eren el 2019 el secretari general de la FAF i el tresorer

Policies davant les instal·lacions de la FAF quan va esclatar el cas. ARXIU

Els quatre clubs llavors considerats rebels que a principi d’estiu del 2019, gairebé dos mesos després que esclatés el ‘cas Cautxú’, es van presentar com a actors civils en la causa han decidit, ara, fer marxa enrere i desistir de la seva posició. Inter d’Escaldes, UE Santa Coloma, Encamp i la Massana van fer una acció no conjunta però sí coordinada per mostrar el seu desacord amb la gestió, almenys en aquell moment, que s’estava duent a terme al capdavant de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). I alhora que es consideraven perjudicats per tot l’afer, reforçaven l’acusació.

Quatre anys i una mica més després que esclatés el cas que va suposar, d’immediat, la detenció del llavors president de la federació, l’ara ja malauradament difunt Víctor Santos, i el secretari general de la mateixa organització, Tomàs Gea, la causa continua oberta encara que adormida en un calaix o poc més. Davant de tanta inacció i, segons les fonts, de la despreocupació fins i tot institucional per intentar aclarir realment què va passar, els quatre clubs han decidit renunciar a l’acció. L’enfrontament que hi havia en aquell moment, a més, hi ha deixat de ser o, almenys, s’ha anat fonent per motius diversos.

La Batllia manté els quatre ‘clubs rebels’ com a perjudicats pel ‘cas Cautxú’

Des del punt de vista judicial, quan un renuncia a l’acció (civil en aquest cas) no ha de motivar perquè pren la decisió. Ben al contrari, en el moment que van impulsar la maquinària legal per accedir a la causa, a finals de juny del 2019, sí que van haver d’argumentar les quatre entitats futbolístiques perquè se sentien perjudicades per un cas de presumpta apropiació indeguda, administració deslleial i frau a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). En gran mesura, l’origen de tot plegat venia per la gestió de la gespa dels camps de la FAF a la Borda Mateu. D’aquí la referència al cautxú. I a banda de Gea i Santos, que en aquest cas va evitar la presó, també va portar un temps entre reixes després de dictar-se una mesura de cerca i captura el tresorer de l’organització futbolística, José García. 

Des de llavors han passat moltes coses. Sí ha canviat gaire o no la gestió futbolística ho han de valorar els clubs i ho hauria de fer també l’administració. Justament, el fet que l’administració, que el Govern fonamentalment, mai no hagi tingut gaire interès en acabar d’aclarir res, o aquest és el convenciment dels clubs que ara han desistit de l’acció, més el fet de centrar-se en altres prioritats i passar pàgina d’un capítol que no ha aportat res i tampoc no ha acabat ni d’anar endavant ni enrere, ha portat l’Inter d’Escaldes, la UE Santa Coloma, l’Encamp i la Massana a renunciar a continuar en el procés judicial com a perjudicats.