La principal bancada de l’oposició ha presentat fins a nou esmenes a la modificació legislativa, que està a punt de començar a treballar-se en comissió. Entre altres aspectes, el text enviat des del Govern al Consell General preveu que, per aquest delicte i altres similars, com ara difamacions o calúmnies, es castigui més durament el fet de fer-ho “a través de mitjans de comunicació social, internet o altres tecnologies de la informació” així com si es fa de forma que la comunicació “es faci accessible a un elevat nombre de persones”. Per al PS, no només no s’ha d’anar més lluny en el càstig sinó que, al contrari, s’ha de fer una considerable marxa enrere.
Així, en la seva esmena 7, la formació proposa directament suprimir tot el contingut de l’article 325 del Codi Penal, que regula els delictes contra el prestigi de les institucions. Cal recordar que és una de les figures per les quals va ser processada l’activista i presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. Des del PS, justament es justifica la mesura indicant que es comparteix la tesi emesa per Amnistia Internacional en aquest dossier “a partir de la qual les institucions no tenen honor (qualitat personal) i, per tant, en estar legislada la reparació de les persones en seu civil, considerem que no escau sancionar també en seu penal”. La proposta també s’adequa a recomanacions d’organismes de defensa dels drets humans, fins i tot de la mateixa ONU.
Una altra esmena significativa presentada pel PS és la que afecta l’article 9 de la modificació legislativa, que al seu torn canvia el 134 del Codi Penal, que tipifica els “Treballs o serveis forçats, l’esclavatge i la servitud”. Es vol que també s’hagi d’imposar la pena superior prevista (de quatre a dotze anys, és a dir, mínim de 8 anys, si la víctima és una persona amb discapacitat”. En aquest sentit, s’entén que aquest col·lectiu “ha de ser objecte de la protecció del tipus agreujat”.
En una altra de les propostes de modificació, el PS vol que el redactat del delicte de discriminació no exigeixi per considerar que s’ha comès que la incitació pública contra una persona o un col·lectiu comporti “un risc imminent”. Per a la formació, s’entén que això no hauria de figurar, ja que amb “el fet d’incitació a la violència, a l’odi o a la discriminació ja es produeix el resultat lesiu”.
Comentaris (1)